EUR: 314,27 Ft
CHF: 276,47 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Baja

A bajai kórház a térség egészségügyi központjává vált

Megújuló épületek, folyamatosan javuló betegellátás, Európa legmodernebb műszerei – a Bajai Szent Rókus Kórház az utóbbi években is látványosan fejlődik. Az eredményeknek köszönhetően az intézmény mára a térség egészségügyi központja lett, a dolgozók magas színvonalú munkáját nemrégiben miniszteri elismerő oklevéllel jutalmazták. Összegyűjtöttük, melyek voltak az idáig vezető út legfontosabb állomásai.

A nagy múltú intézmény építését 1793-ban kezdték, és két évvel később, 1795-ben fejezték be

Négy évvel ezelőtt, 2014 szeptemberében adták át a Bajai Szent Rókus Kórház új épületszárnyát. Az intézmény főigazgatója, dr. Tóth Gábor akkor azt mondta: igazi mérföldkőhöz érkezett az ellátás. – Az igazán gyönyörű, korszerű épület több év munkájának eredményeként készülhetett el. A négymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően hatékonyabb, szervezettebb, gyorsabban működő kórház szolgálja a térségben élő mintegy 150 ezer ember egészségét.


Hosszú előkészítő munka után 2014-ben az új épületszárnyat is elkészült, több mint 4 milliárd forintból

A hétszintes, több mint 10 ezer négyzetméteres új szárnyba számos osztály költözött át, a felújítási munkák viszont nem értek véget ebben az esztendőben.

A Pszichiátriai Osztály épülete közel 170 millió forintból szépült meg

Megszépült a kórház legrégebbi épülete, amely a pszichiátriai osztálynak adott otthont. Az épületet eredetileg 1895-ben adták át, azóta nem történt benne jelentősebb felújítás. Kormányzati és európai uniós források segítségével az osztály kívül-belül megújulhatott. Kicserélték a nyílászárókat, elvégezték a külső vakolást, korszerűsítették a kórtermeket. – Megszűnt a zsúfoltság, otthonosabb lett az épület, vagyis minden tekintetben azt szolgálja, hogy a pszichés betegek olyan körülmények közé kerülhessenek, amelyek valóban a gyógyulásukat szolgálják – hangsúlyozta a bajai televíziónak dr. Hal Viktor, a pszichiátriai osztály vezető főorvosa.


Az orvosszállók kívül-belül megújultak, a fenntartást napelemek is segítik

Alig egy esztendővel később, 2016 első hónapjában újabb milliárdos beruházásról adhatott hírt a kórház. Januárban átadták a megújult sürgősségi betegellátó osztályt, valamint a baleseti sebészeti szakambulanciát.  Ennek a beruházásnak az összege közel 1,3 milliárd forint volt.

A 2017-es esztendő is sikereket hozott: tovább fejlődhetett az ellátás, megújult az orvosszállók épülete, aminek az eredményeként kényelmesebbé vált az itt dolgozó orvosok, ápolók, nővérek mindennapi munkája. Összességében tehát közel hatmilliárdból fejlődött a kórház az elmúlt időszakban. Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy folyamatosak legyenek a beruházások. – A Bajai Szent Rókus Kórház mindannyiunk közös ügye – tette hozzá a képviselő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.