EUR: 319,47 Ft
CHF: 282,08 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Életmód

A beülős vagy a házhoz szállító vendéglősök járnak jobban?

A Falatozz.hu ételrendelő portál elemzése szerint bár az új éttermi áfakulcs bevezetésével nagymértékben a beülős éttermek adóterheit csökkentik, azok mégsem minden esetben járnak jobban, mint házhoz szállító társaik.

Az étkezőhelyi vendéglátást nyújtó konyhák adóterhei 9 százalékkal alacsonyabbak, mégsem biztos, hogy jobban jártak, mint a kiszállítást lebonyolító éttermek, amelyeknél 27 százalékos maradt az áfakulcs. Január 1-jétől a beülős éttermek 13 százalékos áfacsökkentésnek örvendhetnek, viszont számolniuk kell 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulással. Az adó alapja az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalma. Az ételkiszállításnál továbbra is 27 százalék az áfa mértéke, illetve akkor is, ha egy étteremben a vendég csomagolva hazaviszi a rendelését. Az év eleji áfacsökkentés alapján elvileg az a vendéglős jár jobban, akinek kisebb a házhoz szállításos forgalma a beülőshöz képest, de ennél árnyaltabb a kép. A házhoz szállított ételek után keletkező áfabevételt – és ezzel a befizetendő áfát – csökkenteni tudja az étterem az áfaköltségeivel, de a turizmusfejlesztési hozzájárulásból nem lehet lefaragni. Egy beülős étterem hiába tehet szert 5 százalék áfa mellett akár visszaigénylésre is – aminek a folyósítása legjobb esetben 30 napos határidővel történik meg –, az áfabevallás határidejére a kedvezményre jogosult adóalapja után a 4 százalékot be kell fizetnie. Az alanyi áfamentes vállalkozások közül egyértelműen a házhoz szállítással dolgozó konyhák viselnek kisebb terhet. Nekik nem kell megfizetniük az új típusú adónemet, hiszen nem olyan tevékenységet végeznek, amelyre igénybe vehető lenne az áfakedvezmény.


A legtöbb esetben természetesen a hagyományos éttermek járnak jól az adócsökkentéssel, de érdemes figyelembe venni, hogy teljesen más a vásárlói kosár az éttermi fogyasztás és a házhoz szállítás esetében. A Falatozz.hu ételrendelő portál adatai alapján egy megrendelés értékének csupán 16 százalékát adja a kiszállított palackozott ital. Ennél jóval nagyobb arányban költünk az éttermekben alkoholra vagy más, nem helyben készült innivalóra, amelyekre már 27 százalékos áfa számolandó fel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.