EUR: 330,09 Ft
CHF: 301,43 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Külföld

A bolgár elnök szerint a migrációs kérdés a kibocsátó országok megsegítésével oldható meg

A migrációs kérdés a kibocsátó országok helyzetének stabilizálásával és biztonságának szavatolásával oldható meg – állapította meg egybehangzóan Rumen Radev bolgár és a hivatalos bulgáriai látogatáson tartózkodó Marie Louise Coleiro Preca máltai elnök a hétfői szófiai tárgyalásukat követő sajtótájékoztatón.

Jelenleg Bulgária az Eruópai Unió soros elnöke.


“Helyesen kell értékelnünk a migránsok által jelentett kockázatot és fenyegetést, meg kell értenünk azoknak az országoknak a problémáit, amelyekből érkeznek. Fontos tudatosítani, hogy a migráció problémájának megoldása csakis ezen országok megerősítésével és biztonságuk szavatolásával, gazdasági és társadalmi fejlődésük elősegítésével lehetséges, különösen az egészségügy és oktatás területén” – mondta a bolgár államfő újságírói kérdésekre válaszolva.

Radev szerint “a nyitott ajtók politikája” nemcsak Európának, hanem a kibocsátó országoknak is problémákat okozott. Migránsok milliói már nem gondolnak a saját országukra, azt fontolgatják, hogyan juthatnának el és maradhatnának Európában, amely szociális garanciákat nyújt nekik – hangsúlyozta. “Ezen el kell gondolkodni. Biztonsági övezeteket kell létrehozni, dolgozni kell a problémás államok stabilizációján és megerősítésén, hogy az ott élő emberek biztosak lehessenek a jövőjük felől, és tegyenek érte” – mondta a bolgár elnök.


Szavai szerint Európának nem erődítménynek, hanem az észak-afrikai és közel-keleti államok segítőjének kell lennie.

A máltai államfő “humanitárius és politikai problémának” nevezte a jelenlegi migrációs helyzetet. “Meg kell értenünk ezeknek az embereknek a nehézségeit” – jelentette ki. “Be kell fektetnünk az afrikai államok problémáinak megoldásába, hogy a helyes irányban haladjanak előre, munkahelyeket hozhassanak létre, és az ott élő fiatalok biztosak lehessenek a jövőjükben” – tette hozzá.

A bolgár és a máltai államfő a menedékjogra vonatkozó egységes európai uniós politika kialakításának fontosságát is hangsúlyozta, és szolidaritásra szólított fel.

Kapcsolódó Cikkek