EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Eger

A detki csilinek nincs párja!

A Mátraalján nemcsak rendkívül zamatos szőlő terem, hanem – talán kevesen tudják – a csilinek is hazája lett Detk település, ahol különleges eljárással bivalyerős paprikát nevelnek.

Zódor Melinda és párja, Tóth István foglalkozik a paprikatermesztéssel, akik igazi rajongói a „lángoló erőnek”.


– Ez lesz a harmadik szezonunk, amikor ezekkel a csilikkel foglalkozunk, én vagyok a növénydajka, és a marketingfeladatokat is ellátom a kis vállalkozásunkban. Igazából úgy indult, hogy nem találtunk olyan megfelelő erősségű fűszerpaprikát, amely kielégítette volna az igényeinket, a kertben megtermeltek nem voltak elég erősek, a boltban kaphatók pedig nagyon sósak voltak. Elkezdtünk keresgélni, kutatni, és akkor jöttek ezek a mexikói csilifajták, amelyeknél az első szezonban kicsit túltoltuk a palántamennyiséget, és ezért gondoltuk, hogy akkor ezt megpróbáljuk vállalkozásként eladni – idézi fel a kezdeteket Zódor Melinda.

Különleges fény és hőmérsékleti viszonyok között csíráztatják a paprikamagokat

Külföldön már hatalmas hagyományuk van a csilievő-versenyeknek, rengetegen rajonganak a különböző méterű, hihetetlenül erős paprikák iránt, itthon azonban Melindáéknak kellett kialakítani a termesztéshez a különleges eljárásokat, klímát, beállítani a megfelelő fényt.


– Ezek a növények nem erre az éghajlatra valók, többéves évelő növények, teljesen más kezelést igényelnek, de megoldható a nevelésük. Például már most vetjük a magokat, csiráztatjuk őket, aztán bekerülnek 26–30 fokos hőmérsékletre, így nevelkednek a palánták, speciális fényviszonyokkal, páratartalommal, légkeveréssel, ami kell nekik, és majd május végén ültetjük ki a palántákat. Termés augusztusra lesz rajtuk – részletezi Melinda a termesztési eljárást.

 

Bivalyerős felhozatal

A hazánkban leggyakrabban termelt „kutya-macska” vagy „erős hegyes” elnevezésű csilipaprikáknak 5–10 ezerszeres kapszaicintartalmuk van, a Zódor Melindáék által termelt Detki Chilis Betyár paprikák közül a leggyengébbnek is 30 ezerszeres az erőssége, a csúcskategóriába a több mint 1 milliós erősségűek tartoznak.

Zódor Melinda és Tóth István tavalyi termése a félelmetesen erős paprikákból

A bivalyerős paprikák esetében felvetődik a kérdés, hogy miként lehet elfogyasztani ezeket a növényeket.

– Mi is azt hittük, hogy ezek olyan erős paprikák lesznek, hogy letépik a fejünket. Nos, ez nem igaz. Külföldön, ahol nagy hagyományuk van a csípős ételeknek, előírás, hogy először a paprika ízét érezze meg, aki eszi, és csak utána a csípősséget. De az sem mindegy, hogy hol csíp, mert mindegyik máshol teszi. Viszont tudni kell, hogy ezek fűszerpaprikák, nem az a teendő velük, mint a magyar paprikákkal, hogy leül, majd a zsíros kenyér mellé elfalatozza az ember. Ezekből nagyon kevés kell az ételbe, ha valaki csípősre vágyik, mértékkel kell használni – ismerteti Zódor Melinda.

Tóth István szeretettel gondozza palántáikat

A paprikatermesztő páros egyébként nagy macskabarát hírében áll, a szomszédos településen lévő Macskaárvaházzal is szoros együttműködést ápolnak.

– Mi nagyon „macskások” vagyunk, most is 11 macskánk van, akik mindenfelé megtalálhatók a portán, „segítenek” szüretelni, imádjuk a cicákat. Úgy döntöttünk, hogy mivel az idén nem nagyon lesz időnk paprikafesztiválokra járni, az ezekre szánt pénzt felajánljuk a Macskaárvaháznak, amely ráadásul itt van a szomszédban. Nagyon örülünk, hogy segíthetünk nekik – mondják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.