2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Ózd

A falu mindenekelőtt!

Az Ózddal határos Hangony község az elmúlt időszakban rendre pozitív példaként bukkan fel a sajtóban. A község alpolgármestere az eredményesség mögött a megvalósítható elképzelések véghezvitelét és a pártpolitika kizárását látja. A megválasztott helyi vezetők 2014-től semmiféle juttatást nem vesznek fel, az a pénz is lakóhelyük fejlődését szolgálja.

Fotó: Lokál
Varga Szabolcsnak fontosak a hagyományok,, a hősi emlékmű és a hősök emlékének ápolása

– Alpolgármesterként jogosult lennék úgy havi 180 ezer forint nettó jövedelemre és képviselőtársaimnak is járna illetmény, ám 2014-ben úgy döntöttünk, lemondunk erről az összegről. Az Összefogás Hangonyért Egyesület színeiben, független képviselőként kerültünk az önkormányzatba, és visszásnak tartottuk, hogy a falu büdzséjéből élősködjünk. Tudjuk, máshol semmire sem jó bizottságokat alakítanak, hogy a cimborákat, párttársakat jutalmazni tudják, ami felháborító – jelentette ki Varga Szabolcs.


A kormány Start-munkaprogramjára alapozva az új testület elhatározta a térségre évszázadokon át jellemző mezőgazdasági tevékenység felélesztését. Vásárlás és bérlés útján fejlesztették a földterületeiket, majd elkezdték az uborka- és a kendertermesztést. Mindkét ágazat eredményes, ám ezek csak idénymunkák, ezért az állattartásba is belefogtak. Rackajuhokat és kecskéket vásároltak és elkezdték a sertéstenyésztést is. Már száz hektáron gazdálkodnak, megtermelik az állatok takarmányát és ellátják a helyi konyhát zöldségfélékkel. Szociális szövetkezetük mezőgazdasági munkát végez, a nonprofit kft. településüzemeltetési és -fejlesztési feladatokat lát el Hangonyon. Ezek célja, hogy a közfoglalkoztatásból kilépőket visszavezesse az elsődleges munkaerőpiacra. Nagy segítség számukra a közfoglalkoztatási forrásból megvásárolt korszerű géppark.

Mindenre pályáztak, amit kiírtak, mert nem akartak semmilyen forrást veszni hagyni. Ötleteik és a lehetőségek többnyire találkoztak. Az iskolában nagy teljesítményű faaprítékos kazánnal fűtenek, ami elláthatná a polgármesteri hivatalt is. Az óvodára ráférne egy rekonstrukció nyílászárócserékkel. A régi óvoda épületét gyerekszállásként lehetne hasznosítani. A focicsapat öltözőjét nem kellene hagyni összedőlni. Az elképzelésekkel bombázni kezdték Riz Gábor országgyűlési képviselőt, aki leült velük egyeztetni. A régi óvodát a közmunkaprogramban felújítják, de a másik háromra állami és uniós pénzre pályáztak és nyertek. Más törekvéseiket is egyeztetik a megyei fejlesztési biztossal, mert ő tud a legtöbbet tenni a pályázatok megjelenéséért. Így került sor a 2012-ben benyújtott falumegújító pályázatból keletkezett 27 millió forint összegű tartozás kiegyenlítésére, ami próbára tette a költségvetést. Előtérbe került a közutak rendbetétele, az ivóvízhálózat befejezése és a szennyvízhálózat kiépítése is. A Riz Gáborral folytatott egyeztetések eredményeként ezeknek a fejlesztéseknek az előkészületei is megkezdődtek. A Hangonyon áthaladó 2306. számú közút új burkolatot kap, ahogyan néhány önkormányzati út is.


Az alpolgármester nem titkolja, a nyertes pályázatok után néhány helyről érkezett a vád: eladták a lelküket a Fidesznek. Nem titkolja Varga Szabolcs, hogy 15 éves kora óta MIÉP-szimpatizánsként a radikális oldalt támogatta. Utána Jobbik-szavazó volt, sőt a legutóbbi önkormányzati választáson is Vonáékat segítette. Azt mondja, elvei nem módosultak, a Jobbik viszont számára és a hangonyi tagok számára vállalhatatlan irányba változott és ahhoz ők már nem adják a nevüket. Riz Gáborral sem volt felhőtlen a viszonya politikai nézetkülönbségek miatt, de úgy véli, egy felelősen gondolkozó településvezető saját politikai meggyőződését nem helyezheti települése érdekei elé. A közös munka és a kommunikáció meghozta gyümölcsét, hiszen konszenzusra jutottak és ma már csak a közös célokra összpontosítanak, mert ez a falu érdeke.

Fotó: Lokál
Az uborkatermelés jó üzletnek bizonyult

Hangonyon már nem aktívak a pártok alapszervezetei, de a saját egyesületüket is megszüntették, hogy semmi ne ossza meg a helyi közösséget.

Innentől „csak” Hangony fejlesztésére kell koncentrálniuk. A turizmus élénkítésére pihenőházat vásároltak, ahol erdei iskolát hoznak létre. Van már lovasegyesületük, ott a lovaglást oktatják. Formálódik a pálos rend brand, és mivel volt az egyháznak kolostora a határban, ehhez kapcsolódni akarnak.

Hangonyon az elnyert pályázatokat idén be akarják fejezni, az elkezdett programokat pedig folyamatában fogják átadni a 2019-ben nyertes önkormányzatnak, hogy azokat tovább lehessen vinni, mert a folyamatosság szolgálja a község érdekét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.