2018. augusztus 16., csütörtök
Ábrahám

Életmód

A fekete tányéralma lett az év gyümölcsfajtája

Nagyszüleink gyümölcsösének nagy múltú fajtája, a fekete tányéralma lett az év gyümölcsfajtája. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) által tavaly hagyományteremtő szándékkal indított szavazáson két különleges fajta, a fekete berkenye és a pipacs1 meggy mellett indult az az ősrégi magyar alma, amely idén a vállalat lakossági programjának központi elemévé vált. Interaktív almatérképpel, közterületi gyümölcsfaültetéssel, kulturális és edukációs programmal készül az évre az MKSZN, a magyar gyümölcsfajták szaporításáért és forgalmazásáért felelős vállalat. A programok középpontjában az év gyümölcsfajtája, a tányéralma áll majd, amely a tavaly indított szavazáson a pipacs1 meggy és a fekete berkenye előtt szerezte meg a győzelmet.

A tányéralma egy Erdélyből származó ősrégi magyar gyümölcsfajta, amelyre sokan emlékezhetnek nagyszüleik gyümölcsöséből, népszerű rétesalma. A viszonylag vastag héjú gyümölcs igen zamatos, fűszeres illatú, és érdekessége, hogy helyes tárolás mellett ősztől akár márciusig képes ellátni bennünket friss ízekkel. Az év gyümölcsfajtája mindemellett rendkívül jól termő, ellenálló is, és országszerte bárhol termeszthető, mivel jól alkalmazkodik a környezethez.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Profimedia, Panthermedia

Pite

Hozzávalók
Tészta – 40 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 1 db tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor.
Töltelék – 2 kg alma, 20 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt).

Elkészítés

Tészta – A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Kétfelé vesszük. Az egyiket kinyújtjuk és egy sodrófa segítségével tepsibe rakjuk.
Töltelék – Az almát meghámozzuk, lereszeljük, jól kinyomkodjuk. Belekeverjük a cukrot és a fűszereket, a tésztára simítjuk. Betakarjuk a másik kinyújtott tésztával. Tetejét villával kicsit megszurkáljuk. 180 fokon aranybarnára sütjük.

Kapcsolódó Cikkek