EUR: 312,96 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Egyéb Pécs

A játék fontossága egy orvos szerint

Prof. dr. Molnár F. Tamás ha éppen nem tüdőrákot operál, arra is szorít időt, hogy a gyermekek lelkivilágával foglalkozzon. A gyűjteményének néhány darabjából Pécsett nyílt kiállításával nemcsak a kicsik fantáziáját szeretné megmozgatni, de a szülők figyelmét is fel akarja hívni az „igazi”, ha úgy tetszik, a 3D-s játék fontosságára. Ez egy igazán kedves és szerethető kezdeményezés.

Több évtizedes gyűjtőmunkája legérdekesebb darabjait állította ki a pécsi gyerekkönyvtárban dr. Molnár F. Tamás, aki a Pécsi Tudományegyetem Műveleti Medicina Tanszékén tanít, műtéteit pedig Győrben végzi.


Íme a vadnyugat az 1970-es évek figuráival (Fotó: Németh Kriszta)

– A papírmaséból, ólomból és műanyagból készült figurák a gyerekkorom hozadékai, akiket vagy amiket a mai napig őrzök és becsben tartok. Alkalmasint ma is bővül a kollekció – mondja dr. Molnár F. Tamás, aki több mint ötven éve gyűjti a különböző korok figuráit, katonáit ábrázoló alakjait, járműveit.

Még orvostanhallgatók is találkozhattak a figurákkal

A mellkassebész gyűjteményével tanítványai, a Medicina Tanszék hallgatói is találkozhattak már. A tábori kórház, az evakuációs lánc modellezésére is kiválóan alkalmasak a kis figurák.


– A tanszéken katonai orvoslással is foglalkozunk, és volt már rá példa, hogy a hevenyészett kórház megtervezéséhez vagy kiürítésének bemutatásához használtam fel a gyűjtemény egyes darabjait – mondja dr. Molnár F. Tamás.

Az üzenet: a játék fontossága

Most viszont egészen más üzenetet szeretne a szülőkhöz eljuttatni. Vallja, hogy a ma gyermekeit ugyanúgy meg kell tanítani játszani, ahogy apáikat, anyáikat oktatták – meglehet, sokkal egyszerűbb módszerekkel. A videójátékok, -módszerek mellett a kézzelfogható darabokra is szükség van. – Éppen a pécsi orvosi egyetem világhírű professzora, Grastyán Endre mutatott rá a játék hallatlan fontosságára. Korunk idegtudósai pedig megerősítik ezt a tényt. Huizinga óta tudjuk, hogy a játék a legmagasabb szintű emberi tevékenységek egyike. De ezt ápolni, gazdagítani kell, s ebben a múltnak nagy szerepe van. Bízom benne, hogy sikerül felhívni a szülők figyelmét arra, mennyire fontos, hogy ők is leüljenek játszani a gyerekeikkel, a mobilt pedig tegyék kicsit félre –  hangsúlyozza a mellkassebész.

A gyűjtemény érdekességei

A több ezer darabot számláló gyűjtemény számos darabja származik a pécsi vásárból és külföldi bolhapiacokról.

– Ha külföldre szólít a munkám, akkor sem maradhat ki, hogy a könyvesbolt és a papírbolt közé ne iktassak be egy-egy játékboltot. Más kérdés, hogy Londontól Budapestig, Minszktől Pécsig rendre ugyanazokat a kínai rémségeket kínálják. Kár, mert például Magyarországon is nagyszerű játékokat készítettek: gondoljunk csak a „pénzverdei vonatra” vagy a lemezárugyár „csodáira”. A kiállításon a Malév lendkerekes kétmotorosa képviseli ezeket. Egy darab hiányzik már csak – az 1950-es évek végén gyártott, vélhetően Csepel teherkocsiból kialakított mentőautó, amely emlékeim szerint fémből és bakelitből áll.

A kiállítás március 14-ig ingyenesen megtekinthető a Tudásközpont IV. emeletén, a gyermekkönyvtárban. 

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.