2018. február 20., kedd
Aladár, Álmos

Életmód

A légúti fertőzés is belobbanthatja az asztmát

Profimedia, BSIP

Tipikus náthás tünetekkel, tüsszögéssel, orrfolyással kezdődik, majd néhány nap elteltével súlyos nehézlégzéssé alakul az enyhe megfázás. Ha valaki asztmás, még jobban kell figyelnie a megelőzésre és a kezelésre. – A legjellemzőbb tünet, hogy a nátha kezdeti jeleit követően a betegeknél erős köhögés kezdődik, melyet egyaránt okozhat légúti fertőzés is, de lehet az asztma rosszabbodásának jele. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni, a peak flow meter néven is ismert csúcsáramlásmérő rendszeres használatát javaslom a betegeknek – mondja dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ezzel a készülékkel pontosan mérni tudjuk, hogy a légutak beszűkülése milyen mértékű. A beteg az adott értékhez tartozó tennivalókat kikeresi az asztmaakciótervből és követi az ott leírt utasításokat. Ha a leírtaknak megfelelően szedi a gyógyszereit, meg tudja előzni az asztma súlyosbodását. Asztmaakciótervvel minden diagnosztizált asztmás betegnek rendelkeznie kell, azonban ha bizonytalanok vagyunk, keressük fel kezelőorvosunkat személyes konzultációra vagy használjuk a telemedicina nyújtotta lehetőséget, így a távolból is van lehetőség az asztmaakcióterv gyors módosítására.


Kapcsolódó Cikkek

 • Ma jár le a felvételi határideje

  Ma jár le a felvételi határideje

  Idén a középiskolák 63 százaléka kér a jelentkezőktől írásbeli felvételi vizsgát, a többi intézmény az általános iskolai jegyek alapján rangsorolja a felvételizőket.

 • A nők uralják a wepshopokat

  A nők uralják a wepshopokat

  Egy hagyományos szupermarketben beleleshetünk egy másik vevő kosarába, a vásárlók online szokásait azonban homály fedheti.

 • Valentin-napi szépségőrület

  Valentin-napi szépségőrület

  Valentin-nap alkalmából az internetet elárasztották a szívecskék. Az eredmény azonban nem mindig sikerül cukira, van, amikor ciki a szerelemre hangolt smink vagy köröm.