2018. augusztus 15., szerda
Mária

Budapest XV.kerület

A régi orosz kórházba jöhet a kínai egészségügyi központ

Állami forrásból tervezik a közép- és kelet-európai hagyományos kínai orvoslás oktató, gyógyító és kutatóközpontot.

Remélhetőleg fel is épül az intézmény, hiszen, bár a képviselő-testület jóváhagyta a tervezést, és döntés született arról is, hogy a területet erre a célra az államnak visszaadják, most mégis félő, hogy akadályozni akarják ezt a fejlesztést is. Több más kerületi beruházás „járt már így”.


Az épület felújítása után, a többi épület is kapós lesz, oda is szívesebben költöznek majd be egészségügyi, oktatási, sport és kulturális célú intézmények.


A központot az egykori orosz kórházban, azaz a Pestújhelyi Egészségliget két épületében alakítanák ki, ahol a nyugati eredményeken alapuló orvoslással szoros együttműködésben oktató, gyógyító és kutatótevékenység is zajlik majd. Mivel a hatalmas terület hasznosítása messze meghaladja az önkormányzat lehetőségeit, az egyik cél az, hogy olyan szolgáltatások kerüljenek ide, amik a kerületben élőknek hasznosak. Minden bizonnyal az épület felújítása után a többi épület is kapós lesz, oda is szívesebben költöznek majd be egészségügyi, oktatási, sport- és kulturális célú intézmények. Nem mellesleg a központból befolyó adók segítségével sok más felújítást is meg lehet valósítani a következő években.

A tervezési szerződést tavaly novemberben írták alá. Az engedélyezési és a kiviteli tervek elkészítésére – László Tamás országgyűlési képviselő másfél éves küzdelmének eredményeként – a kormány biztosítja a szükséges több mint 80 millió forintos forrást. A tervezés után szintén állami beruházással valósulhat meg az intézmény kivitelezése és fenntartása.

Kapcsolódó Cikkek

 • Páratlan darts

  Páratlan darts

  Hollandiában a darts a testnevelési órák keretein belül választható tantárgy, mert segíti a számolást. A Páratlan Vakáció programsorozat résztvevői a Pestújhelyi SC edzőinek segítségével most kipróbálhatták ezt a nagyszerű játékos és sportot.

 • Az álmok valóra válhatnak!

  Az álmok valóra válhatnak!

  Sok-sok év távolmaradás után újra nemzetközi kupameccset játszhatott az Újpest. Bár nem tartott sokáig a menetelés, a lilák elhoztak Budapestre egy igazi sztárcsapatot, a Sevilla Megyeri úti fellépése pedig telt házas meccset és nagyszerű hangulatot eredményezett.

 • Rengetegbe kerül az albérlet Zuglóban

  Rengetegbe kerül az albérlet Zuglóban

  Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki albérletet keres Zuglóban. Hegyi Zsolt, a Lokál Extrának nyilatkozó ingatlanközvetítő szerint ennek több oka is van, ám a kerület mindig is kiemelt terület volt az albérleteket keresők körében.

 • Nyári munkák a parkokban

  Nyári munkák a parkokban

  Rengeteg helyen kell pótolni a hirtelen melegben tönkre ment növényzetet Belváros-Lipótváros parkjaiban.