2018. november 16., péntek
Ödön

Budapest XV.kerület

A régi orosz kórházba jöhet a kínai egészségügyi központ

Állami forrásból tervezik a közép- és kelet-európai hagyományos kínai orvoslás oktató, gyógyító és kutatóközpontot.

Remélhetőleg fel is épül az intézmény, hiszen, bár a képviselő-testület jóváhagyta a tervezést, és döntés született arról is, hogy a területet erre a célra az államnak visszaadják, most mégis félő, hogy akadályozni akarják ezt a fejlesztést is. Több más kerületi beruházás „járt már így”.


Az épület felújítása után, a többi épület is kapós lesz, oda is szívesebben költöznek majd be egészségügyi, oktatási, sport és kulturális célú intézmények.


A központot az egykori orosz kórházban, azaz a Pestújhelyi Egészségliget két épületében alakítanák ki, ahol a nyugati eredményeken alapuló orvoslással szoros együttműködésben oktató, gyógyító és kutatótevékenység is zajlik majd. Mivel a hatalmas terület hasznosítása messze meghaladja az önkormányzat lehetőségeit, az egyik cél az, hogy olyan szolgáltatások kerüljenek ide, amik a kerületben élőknek hasznosak. Minden bizonnyal az épület felújítása után a többi épület is kapós lesz, oda is szívesebben költöznek majd be egészségügyi, oktatási, sport- és kulturális célú intézmények. Nem mellesleg a központból befolyó adók segítségével sok más felújítást is meg lehet valósítani a következő években.

A tervezési szerződést tavaly novemberben írták alá. Az engedélyezési és a kiviteli tervek elkészítésére – László Tamás országgyűlési képviselő másfél éves küzdelmének eredményeként – a kormány biztosítja a szükséges több mint 80 millió forintos forrást. A tervezés után szintén állami beruházással valósulhat meg az intézmény kivitelezése és fenntartása.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.

 • Pályaválasztás középfokon

  Pályaválasztás középfokon

  Asztalos, húsipari dolgozó, gázszerelő, magasépítő technikus – mind mind hiányszakma jelenleg hazánkban. Ezekkel, és még 46 mesterséget kínáló oktatási intézménnyel ismerkedhettek meg a kerületi diákok a Ferencvárosi Pályaválasztási Börzén.