EUR: 317,90 Ft
CHF: 280,64 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

A tanulás is könnyebb a családok évében

Diploma, vagy családalapítás? Miért kellene választani a kettő között? Magyarország kormánya idén, a családok évében különös figyelmet fordít arra, hogy a diplomaszerzés ne nehezítse meg a gyermekvállalást, illetve a kisgyermekes szülők is tovább képezhessék magukat.

Jó hír annak, akinek nincs korábbról jogviszonya, de felsőoktatásban tanul vagy frissdiplomás, hogy a „diplomás-gyed” bevezetése révén  egy évig jogosult a gyedre.


Tovább ösztönözheti a fiatalokat a gyermekvállalásra, hogy 2018. január 1. után annál, aki gyermekével várandós, a harmadik hónaptól három évig felfüggesztik a diákhitel törlesztését, a második gyermek megszületése esetén a tartozás felét elengedik, míg a harmadik gyermek születésénél a teljes hitel megfizetése alól mentesül az édesanya. Jelenleg csaknem 116 ezer olyan fiatal nő van, aki diákhitellel rendelkezik.

Bölcsődék épültek, de besegíthet a nagymama is

2011. január 1-jétől bevezették a nők számára a 40 év jogosultsági idő alapján – korhatárra tekintet nélkül – igényelhető öregségi nyugdíjat. Az intézkedés célja egyebek mellett, hogy lehetőséget biztosítson arra, hogy a nagyszülők tevékeny segítséget tudjanak nyújtani gyermekeiknek, mindenekelőtt az unokák gondozásában, nevelésében. A „nagymamanyugdíjban” részesülők száma a bevezetés óta mára meghaladta a 210 ezer főt; 2016-ban 24 300 nő részére állapították meg az ellátást.

De azokat sem hagyják magukra, akiknél nincs segítő nagyszülő. A bölcsődei ellátás rendszerének fejlesztése keretében a férőhelyek száma 30 százalékkal, 37 ezerről 49 ezerre nőtt 2010–2016 között, és folytatódik a bölcsődefejlesztési program, melyre – az óvodafejlesztésekkel együtt – uniós forrásokból (TOP, VEKOP, GINOP) 116 milliárd forint, hazai forrásokból pedig 6,1 milliárd forint áll rendelkezésre; ennek segítségével 2020-ra 60 ezerre növekszik a bölcsődei férőhelyek száma.

Ide tartozik még, hogy 2015. szeptember 1-jétől közel háromszorosára nőtt a bölcsődében és óvodában a nevelési év során ingyenes étkezésre jogosult gyermekek száma.

Az Erzsébet-program keretében 2012 óta összesen mintegy 500 ezer gyermek vakációzhatott az Erzsébet-táborok szervezésében, a 2017/18-as tanévtől pedig az 1–9. osztályig (minden általános iskolai évfolyam, a középiskola első osztályával bezárólag) részesülhetnek a tanulók ingyen tankönyvben.

 

A nagyobb gyermekeket nevelő szülők esetében is igyekszik a kormány enyhíteni a terheken.


Ennek egyik fontos eleme például az első vagy újabb sikeres nyelvvizsga megtérítése a 35. életévüket még be nem töltött fiataloknak, az év elejétől számítva teljesített első sikeres középfokú (B2) vagy felsőfokú (C1, C2) általános vagy szaknyelvi nyelvvizsgájukat az állam fogja állni, az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25 százalékának megfelelő mértékig (ez 2018-ban 34 500 forint).

Ugyancsak nagy segítség lehet, hogy 2018. július 1-jétől legfeljebb 25 000 forint/fő értékhatárig a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek (KRESZ) vizsga díja, az e-learning közlekedési alapismeretek (KRESZ) tanfolyam díja, vagy a tantermi tanfolyam díja részben vagy egészben utólagosan megtérítésre kerül.

Tématámogatás. Készült a Családbarát Ország Nonprofit Kft. megbízásából.

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.