2018. október 19., péntek
Nándor

Sport

A téli olimpia számokban

Befejeződött a téli olimpia. Az már biztos, hogy a helyszínen jóval kevesebben szurkoltak, mint Szocsiban. Azért érdemes szemügyre venni a phjongcshangi számokat.

18 nap alatt 15 sportág 102 versenyszámában avattak bajnokot a 2018-as téli olimpián.

92 ország több mint 3 ezer sportolója versengett a 102 aranyéremért.


Megszületett az első magyar téli olimpiai aranyérem, a férfi gyorskorcsolyaváltó nyert, a női gyorskorcsolyaváltó 4. lett, Liu Shaolin Sándor a csapatarany mellé két 5. helyet is szerzett, Jászapáti Petra 6. helyezése is sikernek mondható.

Több mint 300 millióan nézték televízión a phjongcshangi téli olimpia megnyitó ünnepségét a NOB  szerint, és állítólag minden harmadik ember látott valamit a játékokból.

24 százalékkal visszaesett az olimpiát figyelemmel kísérő amerikai tévénézők száma Szocsihoz képest a 18–49 év közötti korosztályban.

A legeredményesebb nemzet Norvégia 14-14 arany- és ezüst-, valamint 11 bronzéremmel, Németország (14, 10, 7) és Kanada (11, 8, 10) előtt.

A norvég Marit Björgen sporttörténelmet írt, a 37 éves sífutó nyerte a 30 kilométeres versenyt, ezzel megszerezte nyolcadik ötkarikás aranyát. Pályafutása során a 8 arany mellett 4 ezüstöt és 3 bronzot gyűjtött.

6 millió dollárt, azaz 1,5 milliárd forintot költöttek hóra Phjongcshangban. Egy amerikai cég 100 hóágyút állított fel a versenypályák mellett a hó pótlására.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó Cikkek

 • 24 éremmel zártuk az ifjúsági olimpiát

  24 éremmel zártuk az ifjúsági olimpiát

  Magyarország 24 éremmel – 12 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzzal – zárta a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát. Ez minden idők legjobb szereplése. Fiatal sportolóink közül az úszó Milák Kristóf és Késely Ajna volt a legeredményesebb három-három győzelemmel, előbbinek pedig még egy ezüstje is van.

 • Hajrá, magyarok!

  Hajrá, magyarok!

  Holnap kezdődik az év legnagyobb hazai rendezésű sporteseménye, a budapesti birkózó-világbajnokság.

 • UFC-bajnok a birkózó vb-n!

  UFC-bajnok a birkózó vb-n!

  Október 21-én és 22-én itt lesz Henry Cejudo, aki idén az UFC bajnoka lett 57 kg-ban. Ő az első olyan ketrecharcos, aki korábban olimpiai bajnoki címet szerzett birkózásban, Pekingben (szabadfogás 55 kg).