EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Pécs

A világ apákért kiált! Pécsett pedig segítenek is nekik

Napjainkban egyre több szakember hangsúlyozza az apák fontosságát a családban és a gyermeknevelésben. Ezzel egy időben a nők szemét is fel kell nyitni arra, hogy nem árt, ha kicsit ők is engednek az „anyaoroszlán” énjükből.

A közös érdek pedig nem más, mint egy kiegyensúlyozott és magabiztos gyermek. Ennek apropóján beszélgettünk Görgőy Ritával, a Kultúrával a családokért program egyik szervezőjével, aki nem utolsósorban mentálhigiénikus és szociológus is egyben.


Az apák szerepe egy gyerek egészséges mentális-pszichés fejlődése szempontjából nem kisebb, mint az anyáké. Ezt jó lenne a hétköznapokban sokszor tudatosítani!

Ha egy gyerek megszületik, rögtön az anyja mellkasára teszik. De ebben az „aranyórának” is nevezett időszakban tehetnék az apáéra is! Hogy miért? Mert a gyerek már az anyaméhben felismeri apja hangját, ha az apa beszél hozzá, simogatja, puszilgatja. Így nemcsak az anya létezik számára, hanem az édesapja is.

– Nem csak az apákban kell keresni a hibát! – tér a lényegre Görgőy Rita. Sok anya panaszkodik arra, hogy bizony a férje csak dolgozik, éppen hogy hazaesik a gyerek fürdetésére, és nem veszi ki részét a házimunkából. Ez lehet, hogy így van, de ami sokkal fontosabb, hogy ezek az anyák feltegyék a kérdést maguknak: hagyom-e az apának, hogy egyáltalán kivegye a részét a munkából?


Az apaidő is van olyan fontos, mint az anyával töltött pillanatok Fotó: Pixabay.com

Az apaidőben magabiztosságot szerez a gyerek

Kutatások is bizonyítják, hogy amelyik apa játszik a gyerekével és rendszeresen „minőségi időt” (és ezen nem nem a közös tévénézést értjük) tud eltölteni vele, az kihat a gyermek felnőttkorára is. Magabiztos, nyitott, vállalkozókedvű és egy pozitív szemléletű ember lesz, aki ugyanakkor empatikus, tisztában van a saját korlátaival és tiszteli mások határait.

–  Gondoljunk csak bele, hogy egy apa hogyan játszik a gyermekével? Dobálja, forgatja, pörgeti, a játszótéren sem lohol mögötte folyton. Ez pedig előnyére válik – hangsúlyozza Görgőy Rita. – De ez nem azt jelenti, hogy az anyáknak is ezt kéne csinálniuk. Hiszen az anyák már csak fizikumukból adódóan sem tudják ugyanazt megtenni, mint az apák. Az apák keze erős, nagy, és a gyermek ezt érzi és tudja is – teszi hozzá Rita. Ezért tőlük más játékot vár el a gyermek.

A férfiak másképp játszanak a gyerekkel és ebben ez a jó (Forrás: Pixabay.com)

Urak, legyenek bátrak és kezdjenek babázni!

– Az apák szemét is fel kell nyitni, hogy képesek erre és szükség is van rájuk. Ők gyermekkorukban valószínűleg nem így éltek, mert akkor mások voltak a hagyományok. Nekik is meg kell ezt tanítani – mondja Görgőy Rita.

Szerencsére a fiatalabb apák  jelentős része már így gondolkozik, és törekszik is arra, hogy szerepet vállaljon a gyermeknevelésben. Sőt a szülők néha kialakítanak maguknak kifejezetten apa- és anyaidőket is. Ez pedig mindenkinek jó és segítség is. Hiszen ilyenkor az egyik szülő kicsit megpihenhet és magára is figyelhet. Ez az úgynevezett énidő, ami szintén ugyanolyan fontos, mint a gyermekkel töltött közös óra. De ez már másik téma – mondja Görgőy Rita.

(Fotó: Pixabay.com)

Február 15-én 18 órakor a Művészetek és Irodalom Házában Kozma-Vízkeleti Dániel tart előadást a Férfiszerepek, férfiértékek a családban címmel. A belépés díjtalan. 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.