2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Székesfehérvár

A wannseei konferenciára emlékeztek

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség a wannseei konferenciára emlékező programot szervezett január 22-én hétfőn az egykori székesfehérvári zsinagóga helyén lévő emlékműnél.

A megemlékezést Herczog Edit volt EP-képviselő, a Tarsoly Egyesület tagja kezdte, majd Szikora János, a helyi Vörösmarty Színház igazgatója emlékezett. – A holokausztnak emléket állító dokumentarista vagy művészi alkotások bemutatják ugyan, hogy mi és hogyan történt, de nem adnak választ a legkínzóbb kérdésre, hogyan történhetett meg mindez – fogalmazott.


Az emlékezők közösen kavicsokat helyeztek el az emlékmű talapzatán és mécseseket gyújtottak Fotó: K. Mátyás Bertalan

– A wannseei konferencia az „Endlösung”-ot, a „végső megoldást”, a zsidóság kiirtását szándékozott megvalósítani, most azért emlékezünk, hogy ne lehessen elfelejteni azt, ami akkor és ott történt – mondta Huff Endre Béla, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője.

– Székesfehérvárról mintegy háromezer zsidó embert vittek el a téglagyári gettóból, marhavagonokba zárva. A deportáltak 10 százaléka tért vissza a városba – idézte fel elcsukló hangon Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

Az emlékezők végül közösen kavicsokat helyeztek el az emlékmű talapzatán és mécseseket gyújtottak. A program az Alba Plaza moziban folytatódott, ahol Török Ferenc 1945 című filmjét vetítették le. A nézők ezt követően Szántó T. Gábort, a megrázó film forgatókönyvének íróját kérdezhették.

Kapcsolódó Cikkek