EUR: 317,69 Ft
CHF: 279,73 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Életmód

A Z generáció az okostelefonját tartja a legjobb barátnak

/Fotó: Profimedia

Megjelent a Motorola első, „telefonozás és élet közötti egyensúlyt vizsgáló” kutatásának összefoglaló eredménye, amely nem fest jobb eredményt a felhasználók függéséről – számolt be a www.hwsw.hu.

A kutatók azzal a kutatási kérdéssel kezdték el a közel 4,5 ezer főt érintő vizsgálatot, hogy az okostelefonok iránti érzelem mikor mutat túl az emberi kapcsolatokon, például a szülők, házastársak, gyerekek és barátok iránti szereteten. Az eredmény szerint már most is valós probléma, hogy a felhasználók többsége a mobilját részesíti előnyben a szeretteivel szemben, főleg a fiatalabb generációban.


Szerencsére sokan már érzékelik a problémát, ezért segítséget szeretnének kérni az egyensúly helyreállításához. A válaszadók harmada inkább az okostelefonjával foglalkozik, mint hogy személyesen kapcsolatba lépjen azokkal a személyekkel, akikkel egyébként törődik. Különösen a 2000 után született Z generációt érinti ez a probléma, hiszen ők már a digitális világban nőttek fel – közülük 53 százalék az okostelefonját tartja a legjobb barátjának.

A függőségre utaló jelek közé tartozik a telefonértesítések állandó ellenőrzése, amit a válaszadók 49 százaléka gyakrabban tesz, mint szeretne – a Z és az eggyel idősebb millenniumi generációban 10-ből 6 az arány. 35 százalék egyetért azzal, hogy túl sok időt tölt a képernyő előtt, és 34 százalék gondolja úgy, hogy boldogabb lenne, ha ennél kevesebb időt töltene. A válaszadók kétharmada kifejezetten pánikot érez, ha arra gondol, hogy elvesztette a mobiltelefonját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.

 • Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Az élettolvaj visszatért! Urmai Gabriella hősei ezúttal is hús-vér emberek, történeteiket egy izgalmas, vérfagyasztóan szép és misztikus nyomozás során tárja elénk az író, miközben lerántja a leplet a 12 holttest titkáról.

 • Mit együnk tél végén?

  Mit együnk tél végén?

  Amikor szezonálisan étkezünk, étrendünk összhangban van az évszakokkal, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk.