EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb IX.kerület

Ádámok és Évák a Ferencvárosban

Immár három éve hagyomány, hogy a kerület iskolásai az év elején a Ferencvárosi Ádámok és Évák elnevezésű program keretében iskolaszínházi előadásokkal mutatják be tehetségüket. Idén 7 iskola 77 résztvevő diákja a honfoglalástól az Árpád-ház kihalásáig tartó időszak magyar mondáit, regéit állította színpadra.

Minden 2015-ben kezdődött, amikor Soós Péter, a ferencvárosi Pinceszínház művészeti vezetőjének kezdeményezésére iskolaszínházi sorozat indult a kerületben Ferencvárosi Ádámok és Évák címmel. Két évvel ezelőtt a Ferencvárosi Művelődési Központ nagyszínpadán Petőfi Sándor János vitéze elevenedett meg tíz ferencvárosi iskola, több mint száz általános és középiskolás diák és felkészítő tanáraik együttműködésében.


A nézők látványos előadásokat láthattak (Fotó: Mészáros Gábor/fmkeptar facebook)

Az előadás és a kezdeményezés sikert aratott, így 2016 októberében a kerületi hivatalos megemlékezés részeként, ferencvárosi történetek és visszaemlékezések alapján állították színpadra az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a Ferencvárosi Ádámok és Évák ’56 című előadást, amelyben a mai ferencvárosi fiatalok emlékeztek az ’56-os hős ifjakra. Egy évvel ezelőtt Arany János Toldi című művét vitték színre az Arany-emlékév kapcsán. Idén pedig immár a negyedik produkciót mutatták be a Soós Péter, a Pinceszínház igazgatója által életre hívott és Lázár Balázs szakmai vezető által koordinált iskolaszínházi program részeként. Az idei bemutató – utalva a gyerekek friss nézőpontjára, az eredetmondákra és a bartóki Cantata Profanára – a „Csak tiszta forrásból!” címet kapta.

A gyerekek újraértelmezték a régi magyar mondákat (Fotó: Mészáros Gábor/fmkeptar facebook)

A ferencvaros.hu beszámolója szerint az eredeti, egyszerűségükben mégis rétegelt, évezredes mondákhoz tisztelettel, ugyanakkor bátran nyúló produkcióban megelevenedtek a jól ismert történetek, amelyek sajátosan aktuális, a gyerekek szemüvegén keresztül történő újraértelmezést kaptak. A minimális díszlet és jelmez dacára mégis ötletes, friss színpadképek jöttek létre. Ehhez – mivel az előadás idén összművészeti irányba mozdult el – hozzájárultak a kivetített, tanulók által készített videóbejátszások, a József Attila Művészeti Iskola diákjai által festett pannók (táblaképek), az Ádám Jenő Zeneiskola énekes, hangszeres produkciói, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központ előterében kihelyezett, a két hónapos próbafolyamatot megörökítő fotográfiák is.


A résztvevők mindent megtettek a sikerért (Fotó: Mészáros Gábor/fmkeptar facebook)

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.