EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Külföld

Akár öt év börtönt is kaphatnak a Borneón megölt orangután gyilkosai

Nyomoz az indonéz rendőrség a légpuskával megölt, súlyosan veszélyeztetett borneói orangután gyilkosai után, akik akár öt év börtönt is kaphatnak – közölte be csütörtökön az Orangutánmentő Központ egy munkatársa.

Miután megröntgenezték az állatot, melyen több mint 130 lövedék és késszúrások nyomait is megtalálták, Ramadhani, a központ élőhelyvédelmi szakembere közölte, hogy az állatot meg is vakították.


“A fejében 74 légpuskagolyó volt” – tette hozzá.

A rendőrök két embert már letartóztattak és megvádoltak egy másik orangután megölése miatt, amelyet a múlt hónap végén találtak szintén Borneón. A főemlőst lelőttek, lefejezték és egy folyóba dobták.

A gyanúsítottak önvédelemre hivatkoztak.

A kormány szakembereket küldött szét Kalimantan tartomány településeire, hogy megtanítsa az ott lakóknak, hogy éljenek együtt a szomszédos őserdők vadjaival.

Az egyre nagyobb területet elfoglaló olajpálma-ültetvények miatt gyakoriak a konfliktusok a lakosok és a

főemlősök között, amelyek behatolnak az ültetvényekre és a településekre.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel a borneói orangután. A szervezet becslései szerint Szumátrán kevesebb mint 15 ezer, Borneó szigetén nagyjából 54 ezer orangután él vadon.

Kapcsolódó Cikkek