2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Szeged

Aki mindig tudja, honnan fúj a szél

A szakember, aki barométer nélkül is pontosan tudja a várható időjárást. Gyuris Ferenc tizenkilenc éves kora óta dolgozik a szegedi meteorológiai állomáson.

– Hogyan lesz valakiből meteorológiai észlelő?


– Általános iskolás koromban nagyon szerettem a földrajzot. Később a szentesi Bartha János Kertészeti Szakközépiskolát választottam. Környezetvédelmi technikusnak tanultam, de inkább az időjárással kapcsolatos jelenségek érdekeltek. Szabadidőmben szinte mindig az ezzel kapcsolatos amatőr weboldalakat bújtam. A metnet.hu és más lapok rendszeres fórumozója voltam.

A 32 éves férfi másfél évtizede rajong az időjárás-kutatásért

– Mi volt az igazi fordulópont, amely meghatározta a pályaválasztásodat?


– Még középiskolás koromban – a korábban említett fórumokon keresztül – ismerkedtem meg Tóth Tamás meteorológussal. Ő akkor már az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa volt. Felfigyelt a bejegyzéseimre, majd személyesen is találkoztunk. Tamás jelezte nekem, hogy munkatársat keresnek a szegedi meteorológiai állomáson. Rövid mérlegelés után otthagytam a szentesi iskolát, és tizenkilenc évesen elkezdtem dolgozni.

– Milyen feladatai vannak egy meteorológiai észlelőnek?

– Méréseket és megfigyeléseket végez és rögzít. Szerteágazóak a napi feladataim: köd, pára, zúzmara és hó – egyik sem kerülheti el a figyelmemet. Szeretem a számok világát, s ennek itt vehetem a gyakorlati hasznát. Valójában már sok feladatot automata berendezések végeznek, viszont naponta kétszer rádiószondás felszállást kell indítanom. A műszert egy hidrogénnel töltött nagy „lufi” emeli a magasba. A szonda ugyanis egy mérőműszer, amely többféle paraméterről küld jeleket GPS segítségével. Általában 30-35 ezer méterig emelkedik fel, majd a lufi „kipukkan”, a szonda pedig visszahull a földre. Naponta kétszer – délben és éjfélkor – kell felküldenem. Az országban Szegeden és Budapesten végeznek ilyen méréseket.

– Hány napra lehet pontosabb időjárási előrejelzést adni?

– Legfeljebb négy-öt napra, bár előfordul, hogy a másnapit is elvétjük – feleli mosolyogva.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.