EUR: 311,98 Ft
CHF: 269,95 Ft
2018. február 21., szerda
Eleonóra

Belföld

Arabokkal ünnepelte Vona szeptember 11-ét

A szörnyű New York-i terrortámadás évfordulóján, 2010. szeptember 11-én ünnepelte a magyar–arab barátság napját Vona Gábor, a Jobbik elnöke Ajkán. A rendezvény a Veszprém megyei településen hatalmas felháborodást váltott ki. Néhány tucatnyian még tüntettek is a provokáció miatt.

Megdöbbentő és meglehetősen ízléstelen, kegyeletsértő tettre ragadtatta magát Vona Gábor. A Jobbik elnöke 2010-ben megemlékezés helyett a magyar–arab barátság napját ünnepelte azon a napon, amelyen kilenc évvel korábban az al-Kaida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozatot hajtott végre az Egyesült Államok ellen. A terrorakcióban a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét 2001. szeptember 11-én.


Budapest, 2018. január 27.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje
MTI Fotó: Kovács Attila

Vona Gábor már a 2000-es évek közepétől intenzíven barátkozott a közel-keleti országokkal és az iszlám vallással, amiről számtalan török és iráni fórum tanúskodik. 2004-es és 2005-ös bejegyzésekben már lelkesen emlegetik Vonát és a pártját mint „iszlámbarát magyarokat”. Vona iszlámimádatának egyik csúcspontja egy 2010-es ajkai Jobbik-rendezvény volt. A Jobbik elnöke felszólalásában puszta ürügynek minősítette az afganisztáni háborúra okot adó tálib- és al-Kaida-terrorfenyegetést – írta meg a PestiSrácok.

A rendezvény, amelyet plakátokon és a Jobbik honlapjain is hirdettek, a Veszprém megyei településen nem kis felháborodást váltott ki. Néhány tucatnyian még tüntettek is a provokáció miatt az ajkai Erőmű Művelődési Ház előtt. A dicsőséges eseményt a Jobbik Magyarországért Mozgalom Ajkai Alapszervezete szervezte, saját szavaik szerint „az arab–magyar baráti kapcsolatok elmélyítése, egymás kultúrájának jobb megismerése jegyében”. A házigazda Ferenczi Gábor volt – aki azóta volt már országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Közgyűlés tagja, jelenleg pedig Devecser polgármestere.


Az időpont provokatív megválasztását a köszöntőben Ferenczi azzal próbálta indokolni, hogy a véletlen műve:

„Sajnálattal vesszük, hogy vannak, akik nem gyógyítani akarják a sebeket, hanem sokkal inkább elmélyíteni azokat. A rendezvény időpontjának kiválasztásánál az volt a szempont, hogy szerettünk volna egy kora őszi, szombati napot kiválasztani. És véletlenül esett ez éppen szeptember 11-re. Ami nem jelenti azt, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem viseli szívén azoknak az áldozatoknak az életét, akik azon az ominózus napon vesztették életüket.”

A pártelnök beszédében Izrael is előkerült – előrevetítette, hogy miután a Nyugat elpusztítja a közel-keleti országokat, az izraeliek is kénytelenek lesznek új hazát keresni. Az ekkor még szélsőjobboldali politikát képviselő politikus arra a következtetése jutott, hogy Izrael felvásárolja majd Magyarországot, és a zsidók elfoglalják hazánkat.

A beszámolók szerint egyébként a barátságot egyoldalúan sikerült megünnepelnie a Jobbiknak, mert arab vendég nemigen akadt az eseményen. Kultúrájukat is magyar előadók idézték meg, például egy fővárosi hastáncos csoport.

Palesztin férfi vezette oltárhoz

Újabb részlet került a hirado.hu birtokába az elhíresült Vona-látogatásról Törökországban. Ebben a Jobbik pártelnöke arról is beszélt, hogy esküvői tanúja egy palesztin fiatalember volt, akinek a segítségével eljutott Jemenbe. Vona azt is elmeséli, hogy ekkor kezdett el foglalkozni az iszlámmal. Elmondása szerint nagyon sok szerzőtől olvasott könyveket, különösen az iszlám szúfi irányzatával kapcsolatban.

„Rájöttem, hogy amit a nyugat-európai sajtó az iszlámról mond, és az iszlám országokról és a török népekről, az mind hazugság” – mondta a felvételen egyebek mellett Vona Gábor.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Luxus nélkül él a lottómilliomos

  Luxus nélkül él a lottómilliomos

  Vége a fényűzésnek, luxus nélkül él az Andraschek házaspár. A hajléktalanból lett lottómilliomos família mára már hétköznapi életet él, és minden fillér kiadásra odafigyel.

 • Felfüggesztették a kutyába bokszoló rendőrt

  Felfüggesztették a kutyába bokszoló rendőrt

  Felfüggesztették szolgálati beosztásából azt a rendőrt, aki brutálisan bánt egy kutyával. Az erről szóló videó, melyet Dányban vettek fel, hétfőn került ki a legnagyobb közösségi oldalra, és tegnap délutánig már több mint százezren látták.

 • Évi tízezer migránst erőltetne ránk Brüsszel

  Évi tízezer migránst erőltetne ránk Brüsszel

  Több mint tízezer migránst kellene befogadnia Magyarországnak évente egy új európai szakértői javaslat alapján. Ráadásul válsághelyzet esetén kötelezővé válna a migráció terhe alatt álló államok “megsegítése”, ami gyakorlatilag tömeges menekült áradatot jelentene hazánknak.