2018. október 17., szerda
Hedvig

Belföld

Arabokkal ünnepelte Vona szeptember 11-ét

A szörnyű New York-i terrortámadás évfordulóján, 2010. szeptember 11-én ünnepelte a magyar–arab barátság napját Vona Gábor, a Jobbik elnöke Ajkán. A rendezvény a Veszprém megyei településen hatalmas felháborodást váltott ki. Néhány tucatnyian még tüntettek is a provokáció miatt.

Megdöbbentő és meglehetősen ízléstelen, kegyeletsértő tettre ragadtatta magát Vona Gábor. A Jobbik elnöke 2010-ben megemlékezés helyett a magyar–arab barátság napját ünnepelte azon a napon, amelyen kilenc évvel korábban az al-Kaida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozatot hajtott végre az Egyesült Államok ellen. A terrorakcióban a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét 2001. szeptember 11-én.


Budapest, 2018. január 27.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje
MTI Fotó: Kovács Attila

Vona Gábor már a 2000-es évek közepétől intenzíven barátkozott a közel-keleti országokkal és az iszlám vallással, amiről számtalan török és iráni fórum tanúskodik. 2004-es és 2005-ös bejegyzésekben már lelkesen emlegetik Vonát és a pártját mint „iszlámbarát magyarokat”. Vona iszlámimádatának egyik csúcspontja egy 2010-es ajkai Jobbik-rendezvény volt. A Jobbik elnöke felszólalásában puszta ürügynek minősítette az afganisztáni háborúra okot adó tálib- és al-Kaida-terrorfenyegetést – írta meg a PestiSrácok.

A rendezvény, amelyet plakátokon és a Jobbik honlapjain is hirdettek, a Veszprém megyei településen nem kis felháborodást váltott ki. Néhány tucatnyian még tüntettek is a provokáció miatt az ajkai Erőmű Művelődési Ház előtt. A dicsőséges eseményt a Jobbik Magyarországért Mozgalom Ajkai Alapszervezete szervezte, saját szavaik szerint „az arab–magyar baráti kapcsolatok elmélyítése, egymás kultúrájának jobb megismerése jegyében”. A házigazda Ferenczi Gábor volt – aki azóta volt már országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Közgyűlés tagja, jelenleg pedig Devecser polgármestere.


Az időpont provokatív megválasztását a köszöntőben Ferenczi azzal próbálta indokolni, hogy a véletlen műve:

„Sajnálattal vesszük, hogy vannak, akik nem gyógyítani akarják a sebeket, hanem sokkal inkább elmélyíteni azokat. A rendezvény időpontjának kiválasztásánál az volt a szempont, hogy szerettünk volna egy kora őszi, szombati napot kiválasztani. És véletlenül esett ez éppen szeptember 11-re. Ami nem jelenti azt, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem viseli szívén azoknak az áldozatoknak az életét, akik azon az ominózus napon vesztették életüket.”

A pártelnök beszédében Izrael is előkerült – előrevetítette, hogy miután a Nyugat elpusztítja a közel-keleti országokat, az izraeliek is kénytelenek lesznek új hazát keresni. Az ekkor még szélsőjobboldali politikát képviselő politikus arra a következtetése jutott, hogy Izrael felvásárolja majd Magyarországot, és a zsidók elfoglalják hazánkat.

A beszámolók szerint egyébként a barátságot egyoldalúan sikerült megünnepelnie a Jobbiknak, mert arab vendég nemigen akadt az eseményen. Kultúrájukat is magyar előadók idézték meg, például egy fővárosi hastáncos csoport.

Palesztin férfi vezette oltárhoz

Újabb részlet került a hirado.hu birtokába az elhíresült Vona-látogatásról Törökországban. Ebben a Jobbik pártelnöke arról is beszélt, hogy esküvői tanúja egy palesztin fiatalember volt, akinek a segítségével eljutott Jemenbe. Vona azt is elmeséli, hogy ekkor kezdett el foglalkozni az iszlámmal. Elmondása szerint nagyon sok szerzőtől olvasott könyveket, különösen az iszlám szúfi irányzatával kapcsolatban.

„Rájöttem, hogy amit a nyugat-európai sajtó az iszlámról mond, és az iszlám országokról és a török népekről, az mind hazugság” – mondta a felvételen egyebek mellett Vona Gábor.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Gránátot találtak Lánchídnál!

  Gránátot találtak Lánchídnál!

  Aknagránát került elő a fővárosban, a Lánchíd pesti hídfőjénél szerda délután; a tűzszerészek a robbanótestet elszállították – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

 • Országos közlekedésbiztonsági kampány: “Látni és látszani”

  Országos közlekedésbiztonsági kampány: “Látni és látszani”

  A látás és a láthatóság fontosságára figyelmeztető országos közlekedésbiztonsági kampány indult szerdán; a részt vevő gépjárművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják át autójuk világító berendezéseit, gumiabroncsait és ellenőriztethetik a látásukat.

 • Orbán: Harcban állunk, de jól állunk

  Orbán: Harcban állunk, de jól állunk

  “Harcban állunk, de jól állunk” – fogalmazott a miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Néppárt csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak a migráció és a határvédelemmel kapcsolatos kérdésre.