EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Debrecen

Átadták a csontvelő-átültetés új központját

Steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővült a Klinikai Központ hematológiai osztálya. A félmilliárd forintból megújult csontvelő-transzplantációs részleg jelentősen javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait, valamint csökkentheti az országos várólistát.

A fejlesztésnek köszönhetően bővül az onkohematológiai ellátás lehetősége a Debreceni Egyetemen, ami mérföldkő az intézmény történetében – jelentette ki Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke a megújult hematológiai osztály ünnepélyes átadóján. A Belgyógyászati Klinika csontvelő-transzplantációs részlegén a korábbi öt helyett ezentúl kilenc steril kórteremben helyezhetik el a betegeket. A fejlesztés részeként kialakítottak egy szubintenzív részt, felújították a régi kórtermeket, központi monitorrendszer segíti a betegellátást, és korszerű műszereket – egyebek mellett lélegeztetőgépet, röntgen-, illetve ultrahangkészüléket – is vásároltak. A 2017 szeptemberében kezdődött és néhány hete befejezett mintegy félmilliárd forintos beruházást saját forrásból valósította meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a Belgyógyászati Klinika hematológiai osztálya. Bács Zoltán kancellár példaértékűnek nevezte az intézmény részéről azt az összefogást, amely lehetővé tette a korszerűsítést.


Központi monitorrendszer segíti a betegellátást, és korszerű műszereket is vásároltak
Fotó: unideb.hu

– A fejlesztés országos csontvelő-transzplantációs központtá teheti a Debreceni Egyetemet – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: Magyarországon 2010-ben éves szinten kevesebb mint 300 transzplantációt végeztek. 2017-ben már mintegy 400-at, ebből 101-et a debreceni Klinikai Központban, ami jól mutatja az intézmény szakmaiságát. A Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének felnőtt-transzplantációs részlegén a 2003-ban indult, saját csontvelő (őssejt) visszaadásán alapuló, úgynevezett autológ kezelés mellett 2016-tól már idegen donoros (allogén) csontvelő-transzplantáció is történik. A Klinikai Központ így teljes kezelési lehetőséget biztosít azoknak a betegnek, akik valamilyen rosszindulatú vagy nem rosszindulatú vérképzőszervi, csontvelőbetegségben szenvednek.

A korábbi öt helyett ezentúl kilenc steril kórteremben helyezhetik el a betegeket
Fotó: unideb.hu

– A korszerűsítés, a magasan képzett humán erőforrás és a legmagasabb szintű minőségi – úgynevezett JACIE – akkreditáció lehetőséget biztosít a transzplantációs beavatkozások számának, minőségének további növelésére, így a regionális és az országos igények kielégítésére – fogalmazott Illés Árpád. A Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszékének vezetője szerint a mostani fejlesztés után lehetővé válik, hogy akár évi 150 csontvelő-transzplantációt végezzenek el a Klinikai Központban. Ez tovább javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait, valamint csökkentheti az országos várólistát. – A rosszindulatú hematológiai betegségek kezelésében egyre több az elérhető innovatív, hatékony gyógyszer, és így a sikeresebb előkezelések következtében egyre több ilyen hematológiai beteg válik alkalmassá csontvelő-transzplantációra – emelte ki a professzor. A szakember szerint a magyar betegek esélyei hamarosan egyenlőek lesznek a nyugat-európai betegekével, ennek a folyamatnak pedig egyik fontos résztvevője lehet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ hematológiai transzplantációs részlege.


 

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.