EUR: 321,86 Ft
CHF: 281,07 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Debrecen

Átadták a csontvelő-átültetés új központját

Steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővült a Klinikai Központ hematológiai osztálya. A félmilliárd forintból megújult csontvelő-transzplantációs részleg jelentősen javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait, valamint csökkentheti az országos várólistát.

A fejlesztésnek köszönhetően bővül az onkohematológiai ellátás lehetősége a Debreceni Egyetemen, ami mérföldkő az intézmény történetében – jelentette ki Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke a megújult hematológiai osztály ünnepélyes átadóján. A Belgyógyászati Klinika csontvelő-transzplantációs részlegén a korábbi öt helyett ezentúl kilenc steril kórteremben helyezhetik el a betegeket. A fejlesztés részeként kialakítottak egy szubintenzív részt, felújították a régi kórtermeket, központi monitorrendszer segíti a betegellátást, és korszerű műszereket – egyebek mellett lélegeztetőgépet, röntgen-, illetve ultrahangkészüléket – is vásároltak. A 2017 szeptemberében kezdődött és néhány hete befejezett mintegy félmilliárd forintos beruházást saját forrásból valósította meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a Belgyógyászati Klinika hematológiai osztálya. Bács Zoltán kancellár példaértékűnek nevezte az intézmény részéről azt az összefogást, amely lehetővé tette a korszerűsítést.


Központi monitorrendszer segíti a betegellátást, és korszerű műszereket is vásároltak
Fotó: unideb.hu

– A fejlesztés országos csontvelő-transzplantációs központtá teheti a Debreceni Egyetemet – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: Magyarországon 2010-ben éves szinten kevesebb mint 300 transzplantációt végeztek. 2017-ben már mintegy 400-at, ebből 101-et a debreceni Klinikai Központban, ami jól mutatja az intézmény szakmaiságát. A Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének felnőtt-transzplantációs részlegén a 2003-ban indult, saját csontvelő (őssejt) visszaadásán alapuló, úgynevezett autológ kezelés mellett 2016-tól már idegen donoros (allogén) csontvelő-transzplantáció is történik. A Klinikai Központ így teljes kezelési lehetőséget biztosít azoknak a betegnek, akik valamilyen rosszindulatú vagy nem rosszindulatú vérképzőszervi, csontvelőbetegségben szenvednek.

A korábbi öt helyett ezentúl kilenc steril kórteremben helyezhetik el a betegeket
Fotó: unideb.hu

– A korszerűsítés, a magasan képzett humán erőforrás és a legmagasabb szintű minőségi – úgynevezett JACIE – akkreditáció lehetőséget biztosít a transzplantációs beavatkozások számának, minőségének további növelésére, így a regionális és az országos igények kielégítésére – fogalmazott Illés Árpád. A Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszékének vezetője szerint a mostani fejlesztés után lehetővé válik, hogy akár évi 150 csontvelő-transzplantációt végezzenek el a Klinikai Központban. Ez tovább javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait, valamint csökkentheti az országos várólistát. – A rosszindulatú hematológiai betegségek kezelésében egyre több az elérhető innovatív, hatékony gyógyszer, és így a sikeresebb előkezelések következtében egyre több ilyen hematológiai beteg válik alkalmassá csontvelő-transzplantációra – emelte ki a professzor. A szakember szerint a magyar betegek esélyei hamarosan egyenlőek lesznek a nyugat-európai betegekével, ennek a folyamatnak pedig egyik fontos résztvevője lehet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ hematológiai transzplantációs részlege.


 

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.