2019. december 09., hétfő
Natália

Életmód

Átadták a Magyar Táncművészeti Egyetem új pedagógiai központját

Egy helyen működhet tovább a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) valamennyi oktatási területe azáltal, hogy egy 1,2 milliárd forintos állami támogatásból új épületet kapott az intézmény, amelyben a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet kapott helyet. Ezzel a világon egyedülálló módon az összes oktatási terület egy campuson folytathatja a fiatal tehetségek képzését.

– Hatalmas öröm számunkra, hogy itt lehetünk ebben a csodálatos épületben, hiszen a Magyar Táncművészeti Egyetem több évtizede kereste azt a helyet, ahol egyszerre, egy helyen, egységesen tud az 500 egyetemi polgár tevékenykedni és most az egyetemmé válás egyéves évfordulóján ez megvalósulhat – kezdte ünnepi beszédét Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári szerint az 1,2 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a közép-európai régióban egy vezető színvonalú egyetemi campus jött létre. Tájékoztatása szerint az új épület 2637 négyzetméteres lett, amelyben három szinten 6 táncterem, 3 tanterem, 9 vendégszoba, irodák, közösségi terek, apartmanok és tetőkert kapott helyet.


– A próbatermek mindegyike modern oktatástechnikai eszközökkel van felszerelve és a balett-termek alapterülete a legnagyobbak között van az országban – fogalmazott. Hozzátette, hogy a beruházásra szükség volt, hiszen az MTE nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is hozzájárul a fiatalok neveléséhez.

Szakály György rektor az átadást úgy jellemezte, hogy „a magyar táncművészet egy piros betűs ünnepnappal gazdagodott”.


– Felemelő érzés itt állni, azonban a munka neheze csak most következik, hiszen ezt az épületet meg kell töltenünk tartalommal. Ez az épületkomplexum az utóbbi évtizedek legjelentősebb táncművészeti fejlesztése. Az új épületrész pedig a Lőrincz–Merényi nevet viseli majd, akik az intézmény alapítói voltak – mondta Szakály, tiszteletét kifejezve Lőrincz György és Merényi Zsuzsa előtt.

Az intézmény jogelődje, az 1950-ben alapított Állami Balettintézet Andrássy úti helyiségeit elhagyva 1976-ban kapta meg átmenetileg a Kazinczy utca 42–46. szám alatti épületet. Ezt azonban az oktatási tevékenység bővítése miatt az ezredfordulóra kinőtték, ezért 2002-ben a zuglói Columbus utcában kialakított campusra költöztették előbb a közoktatást és az adminisztrációt, majd a táncművészeti képzést is. A táncpedagógia és -elméleti szakterület azonban a Kazinczy utcában maradt. A VII. kerületi, eredetileg ideiglenesnek szánt elhelyezésből végül 42 év lett, de az elmúlt két évben adódott lehetőségeknek köszönhetően újra egyesülhetett az intézmény.

Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.