2018. szeptember 22., szombat
Móric

Életmód

Az a csodálatos fokhagyma

Különleges ízjavító hatása miatt a fokhagymát az egész világon kedvelik. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték.

A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amelyen át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymát is tettek. Hazánkban a XV. században kezdték termeszteni. A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomáscsökkentő, baktérium-, vírus- és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását. Ugyanakkor a konyhában is kedvelt alapanyag. Felhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt pirítós vagy lángos ízesítéséhez is. A legtöbb húspác és húsfűszerkeverék már-már kötelező alkotóeleme, a curry egyik meghatározó ízanyaga. Gerezdenként, összezúzva vagy szárítva és porítva (például fokhagymasóként) egyaránt használják. A balkáni ételek legtöbbjéhez nélkülözhetetlen és a francia konyhában is kiemelten fontos fűszer.


Profimedia, Alamy

Francia leves

Hozzávalók: 8 gerezd fokhagyma, 5 dl tej, 4 dl főzőtejszín, 9 dl víz, 4 dkg vaj, 4 dkg finomliszt, 2 db tojás, 1 ek. almaecet (vagy borecet), 1 teáskanál ételízesítő (púpozott), 1 kk. fehér bors (őrölt), 1 kk. szerecsendió (őrölt), 0,5 teáskanál cukor, só ízlés szerint, 2 szelet kenyér, 40 dkg sajt.
Elkészítés: a tejet, a főzőtejszínt és a vizet feltesszük főni, beleszórjuk az ételízesítőt.
A megtisztított fokhagymát összezúzzuk és beletesszük a levesbe, majd mehet bele a bors, a szerecsendió és a cukor is. Ízlés szerint megsózzuk. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a liszttel és belekeverjük a levesbe, vigyázva, hogy ne maradjon csomós. A tojásokat kettéválasztjuk. Amikor a leves már forr, folyamatos kevergetés közben belecsurgatjuk a tojásfehérjéket. Forralunk egyet rajta, majd a tojások sárgáját kikeverjük az almaecettel és a tűzről félrehúzott levesbe keverjük. Pirított kenyérkockával forrón tálaljuk, ízlés szerint akár sajtot is reszelhetünk a tetejére.


 

Profimedia, Digifoodstock

Mártogató
Hozzávalók: 2 fej fokhagyma, 1 teáskanál magos mustár, 5 evőkanál görög joghurt, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat). Szedjük gerezdekre a fokhagymát és héjastól tegyük egy sütőtepsibe. Öntsük az olívaolajat a gerezdekre, és egy kanál segítségével forgassuk meg őket egyenletesen az olajban. Süssük 20-30 percig, vagy amennyi idő alatt megpuhulnak és megenyhül az ízük. Majd 5 percre tegyük őket félre hűlni. A gyökér felőli végüket vágjuk le. Hámozzuk meg a gerezdeket egyenként, a héjat dobjuk ki. A sült fokhagymát helyezzük vágódeszkára és szórjuk meg sóval. Villával nyomkodjuk össze, a fokhagymapürét tegyük egy kis tálba és keverjük hozzá a majonézt, a joghurtot és a magos mustárt. Kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk, ha kell, majd kanalazzuk át a tálalóedénybe. Fedjük le és tálalásig hűtve tároljuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Színes őszi receptek

    Színes őszi receptek

    Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, itt az ideje, hogy átadják a helyüket a sárga sütőtöknek és a lila szilvának.

  • Ki tart majd el kit?

    Ki tart majd el kit?

    Ma a fiatalok átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket. Nem akarnak kiröppenni, holott többnyire dolgoznak, önálló keresettel rendelkeznek. Ennek ellenére a fizetésüket zsebpénzként kezelik, vagyis felnőttkoruk elején is lényegében a szüleik tartják el őket.