EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Extra

Az AWS nyert, mennek az Eurovíziós Dalfesztiválra

Megvan A Dal 2018-as győztese, az AWS az a szerencsés, aki hazánkat Portugáliában képviselheti a májusi világversenyen. Magyarország eurovíziós történelmében először győzött egy metál dal, a Viszlát nyár – az előadók legnagyobb meglepetésére – nagy közönség kedvenc lett. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is egy magyar nyelvű alkotás nyerte el az ország legjobb dala címet.

A döntőben nyolc induló szállt versenybe a győzelemért, köztük az AWS, Dánielfy Gergely, Heinz Gábor „BIGA”, Horváth Tamás, Király Viktor, a Leander Kills, Süle Zsolt, és a yesyes.


A zsűri a produkciókat követően csak szóban értékelt, majd az összes dal elhangzása után az Eurovíziós Dalverseny nemzetközi gyakorlatához hasonlóan 10, 8, 6, illetve 4 ponttal jutalmazta az indulókat. Ezt követően alakult ki a legjobb négy versenydal, melyek a következők voltak:

Dánielfy Gergely: Azt mondtad – 36 pont

Király Viktor: Budapest Girl – 30 pont
yesyes: I let you run away – 28 pont
AWS: Viszlát nyár – 8 pont

A zsűri pontjai alapján első helyen tehát Dánielfy Gergely végzett, ám a győztes kilétéről végső soron már csak kizárólag a közönség döntött. A nézőknek nem volt egyszerű dolga, hisz az élmezőnybe négy teljesen különböző műfajú dal jutott. Hallhattunk lírát, popot, alternatív zenét, végül azonban győzött a metál. Az AWS harmadik alkalommal is felrobbantotta a színpadot, a Viszlát nyár egy nagyon érzelmes dal, hisz a frontember, Örs elhunyt édesapjáról énekel benne. Ő és zenekara utazhat tehát Lisszabonba a hatvanharmadik Eurovíziós Dalfesztiválra.


Az este folyamán a versenyzők mellett színpadra állt még Pápai Joci, A Dal tavalyi győztese, aki ezúttal zenekarával egy akusztikusabb hangvételű dalt adott elő. További extra produkcióként pedig a Magna Cum Laude zenélt Ferenczi György hegedűkíséretében, ami egy nagyon izgalmas együttműködést eredményezett.  – Úgy érzem, kiválóan sikerült a felkészülés. Egyébként is szeretünk együtt muzsikálni” – árulta el a közös produkcióról Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, zenész.

A döntőben A Dal 2018 Akusztik fődíját is átadták, e tekintetben a Leander Kills Nem szól Harang című dala győzött. Ők a Petőfi Akusztik jóvoltából 52 perces önálló koncertlehetőséget kapnak, amit a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV rögzít és a műsorára is tűz majd.

Kapcsolódó Cikkek