EUR: 339,50 Ft
CHF: 319,53 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Belföld

Az Elios a vizsgált időszakban Simicska Lajos cége volt

A volt Népszabadságos újságírók egyik vezéralakja irányítja azt a 24.hu-t, amelyik tegnap lejárató hadjáratot indított Orbán Viktor családja ellen. A lejárató hadjárat azonban célt tévesztett: az idézett OLAF jelentés a 2009 és 2014 közötti időszakot vizsgálja, de ekkor a cég fő tulajdonosa Simicska Lajos KÖZGÉP-je volt, nem Tiborcz István.

A sajtóban megjelent hírek hatására összellenzéki támadás indult tegnap az Elios ellen. A publikált cikkekkel csak egy probléma van: állításaik hazugságok. Minden írás abból indult ki, hogy Tiborcz Istvánnak érdekeltsége volt az Eliosban. Ez igaz, a jól értesült, minden részletre kínosan ügyelő oknyomozó újságírók azt azonban már elfelejtették megemlíteni, hogy mikor. Tiborcz István 2009-ben alapított egy céget – 50-50%-os tulajdonban- Erdei Bálinttal. A későbbiek során ebből a cégből jött létre az Elios.  Nyolc hónap elteltével azonban Tiborcz István kiszállt a cégből és 2014 áprilisáig már nem ő, hanem a Simicska érdekeltségű Közgép gyakorolta a többségi tulajdonosi jogokat. Az OLAF által vizsgált időszakban tehát Tiborcz István nem volt tulajdonosa az Eliosnak. Mindenki, aki ilyen állítást fogalmaz meg, hazudik. Ebben az ügyben az OLAFnak és az ellenzéki sajtónak a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgépet kellene kérdőre vonnia, nem Tiborcz Istvánt, akinek 2009-től nyolc hónapig még van, de utána 2014 áprilisáig már semmilyen tulajdona nem volt az Eliosban. Ezt a rendkívül fontos részletet azonban a megjelenő cikkekben folyamatosan elfelejtik megemlíteni és szándékosan, lejárató céllal hozzák összefüggésbe Tiborcz István nevét az OLAF vizsgálatokkal.


Ráadásul a jelentés olyan ügyet vizsgál, amit egyszer már megvizsgáltak és jogerősen lezártak. Szakértők véleménye szerint ezt a jelentést nem véletlenül időzítették Brüsszelben a választási kampány időszakára. Új dolgokat nem tartalmaz, a régi, már kivizsgált vádakat ismétli meg.

Ráadásul megdőlni látszik a jelentés legtöbb állítása. Ez arról szól, hogy a megtérülés érdekében elfogadták az ELIOS állítását, hogy a Tungsram lámpák 100 ezer órát képesek világítani.


Megkerestük a legnagyobb konkurenst, az Enerin képviselőit, akik elmondták, hogy 2012-ben már képesek voltak a lámpák ekkora teljesítményére. Tiborcz István jogi képviselője elmondta, hogy ők úgy látják, ezt az ügyet egyszer már kivizsgálták. Most az OLAF megismétli az egyszer már kivizsgált vádakat, érdekes módon éppen a választási kampány kezdetén. Ügyfelei mindig mindenben szabályosan jártak el, és állnak a megismételt vizsgálat elébe.

Kapcsolódó Cikkek