2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Az ENSZ egy kalap alá venné a migrációt és a menekültügyet

A nemzetközi jogban a migráció alulszabályozott, ezért az ENSZ paktuma egy kalap alá venné a menekültüggyel, komoly kötelezettségeket róva ezzel az Európai Unió tagállamaira is – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A szakértő az Európai Unió különböző intézményeinek napirendjén lévő kvótajavaslatokra is felhívta a figyelmet, melyek közül az “uniós áttelepítési keretet” tarja a legaktuálisabbnak.


Ez egy rendelet lenne, amely arra kötelezi az uniós országokat, hogy folyamatosan működtessék az áttelepítést egy bizottság által meghatározott éves keret erejéig – magyarázta.

Az Alapjogokért Központ kutatója arra is kitért, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex adatai jól mutatják, hogy egyes civil szervezetek és embercsempészek között jóval szorosabb az együttműködés, mint ahogy azt ezek a szervezetek kommunikálják.


A globális migrációs paktum tárgyalása február 20-án kezdődött, a végleges szöveget december 10-11-én, egy Marokkóban tartandó kormányközi konferencián fogadnák el az ENSZ tagállamai.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek