EUR: 317,85 Ft
CHF: 280,83 Ft
2019. január 24., csütörtök
Timót

Belföld

Az ENSZ egy kalap alá venné a migrációt és a menekültügyet

A nemzetközi jogban a migráció alulszabályozott, ezért az ENSZ paktuma egy kalap alá venné a menekültüggyel, komoly kötelezettségeket róva ezzel az Európai Unió tagállamaira is – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A szakértő az Európai Unió különböző intézményeinek napirendjén lévő kvótajavaslatokra is felhívta a figyelmet, melyek közül az “uniós áttelepítési keretet” tarja a legaktuálisabbnak.


Ez egy rendelet lenne, amely arra kötelezi az uniós országokat, hogy folyamatosan működtessék az áttelepítést egy bizottság által meghatározott éves keret erejéig – magyarázta.

Az Alapjogokért Központ kutatója arra is kitért, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex adatai jól mutatják, hogy egyes civil szervezetek és embercsempészek között jóval szorosabb az együttműködés, mint ahogy azt ezek a szervezetek kommunikálják.


A globális migrációs paktum tárgyalása február 20-án kezdődött, a végleges szöveget december 10-11-én, egy Marokkóban tartandó kormányközi konferencián fogadnák el az ENSZ tagállamai.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

  Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

  A közelmúltban az EU-t irányító Európai Bizottság rendkívüli  gondot fordított a tagállami költések ellenőrzésére, de hogy maga a Bizottság mire költi a tagállami befizetéseket, az a tagállamok számára egyáltalán nem transzparens. Ezért a Századvég Alapítvány kidolgozott egy javaslatot, amelynek célja egy uniós hivatal felállítása, amely valamennyi intézményi kiadás pénzügyi ellenőrzését végezné, hogy így biztosítsák: a Bizottság valóban az európai emberek javát szolgáló intézkedésekre költse a közös EU-s vagyont, ne ellentétes célokat szolgáló magánszemélyek és szervezetek kifizetőhelyeként működjön.

 • Brutális szkinhedvezér volt Sneider

  Brutális szkinhedvezér volt Sneider

  Újabb részletek láttak napvilágot abból a büntetőügyből, amely során a Jobbik mostani elnöke, Sneider Tamás a rendszerváltás idején szkinhed társaival agyba-főbe vert egy cigányembert és amiért 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

 • Sikeres volt a nemzeti konzultáció

  Sikeres volt a nemzeti konzultáció

  A közelmúlt legsikeresebb nemzeti konzultációja zajlott 2017 év végén, a családok védelméről  szóló kérdőívet ugyanis 1,4 millióan töltötték ki, és minden kérdésnél 90 százalék fölötti volt az igen válaszok aránya.

 • Angyalkák a földön

  Angyalkák a földön

  Gondolta volna a fene, hogy a Magyar Kultúra Napja kapcsán angyalkák lepik el Rákosmentét.