EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Külföld

Az influenza elleni védőoltás idén csak 36 százalékban hatékony a megelőzésben

Az influenza elleni vakcina csak 36 százalékban volt hatékony a betegség megelőzésében – közölték amerikai szakemberek az idei influenzás esetek alapján végzett felmérés előzetes adatai alapján.

Az elmúlt tíz évben csupán egyetlen alkalommal teljesített rosszabbul az influenza elleni védőoltás – derült ki az amerikai járványügyi központ (CDC) adataiból.


A tél legtöbb megbetegedését idén az A típusú H3N2 influenzavírus okozta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a védőoltás csekély hatékonysága vezetett-e ahhoz, hogy ebben az évben különösen sok megbetegedés történt. A felmérés adatai szerint a válasz: igen.

“Az a tény, hogy a védőoltás nem teljesített jól, világosan közrejátszott ebben” – hangsúlyozta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem vakcinaszakértője.


A CDC ugyanakkor egyelőre csak az előzetes adatokat tudta közzétenni, ezek a szezon végére jelentősen változhatnak.

A szakemberek tehát arra figyelmeztettek, hogy még mindig érdemes influenza elleni védőoltást kérni. A vakcina ad bizonyos védettséget, csökkenti az esetleg jelentkező tünetek súlyosságát, megelőzi, hogy kórházi kezelésre legyen szüksége a betegeknek és akár életet is menthet.

Egy különösen rossz évben mintegy 56 ezren halnak meg influenza miatt.

“Bármilyen védőoltás jobb, mint a semmi” – hangsúlyozta Scott Hensley, a Pennsylvania Egyetem mikrobiológusa, aki egy tanulmányban vetett fel kérdéseket a védőoltással kapcsolatban.

A vakcina hatékonyságát öt állam 4600 gyermek és felnőtt lakosának követéséből szűrték le. Regisztrálták, hogy ki kapta el a betegséget és hányan voltak beoltva.

A védőoltás 67 százalékos védettséget nyújtott egy másik gyakori influenzavírus, az A típusú H1N1 ellen, amely miatt azonban idén nem betegedtek meg túl sokan.

A szérum a B típusú influenzavírusok ellen 42 százalékos védettséget adott.

A CDC adatai szerint idén különösen az idősebbek szenvedtek az influenza miatt, ebből a korcsoportból kerültek legtöbben kórházba és náluk volt a legmagasabb a halálozási arány.

Ha nem változnak a jelenleg rendelkezésre álló adatok, azok alapján az elmúlt nyolc influenzaszezonból ötben alapvetően hatástalan volt a védőoltás az idősek számára.

A CDC igazgatója, Anne Schuchat szerint ez a tény rámutat arra, hogy hatékonyabb vakcinákra van szükség.

A kutatók szerint az idősek azért szenvednek most jobban az influenzától, mivel fiatal korukban a H1N1 vírusnak voltak kitéve, szervezetük azzal jobban megbirkózik, mint az Egyesült Államokban csak a hatvanas évek végétől elterjedt H3N2 vírussal.

Más kutatók úgy vélik, a vakcinák előállításával is gond van. A vírusokat tojásban tenyésztik ki, márpedig a kutatások szerint a tojásban nevelt vírus nem hatékony az embereket megfertőző H3N2 influenzavírus ellen. Új módszerrel előállított új vakcinákra lesz szükség szerintük.

Kapcsolódó Cikkek