EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Tech

Az internethasználók közel fele kiberbűnözés áldozatává válik

Az internethasználók 41 százaléka esett már kiberbűnözés áldozatává egy reprezentatív felmérés szerint.

A keddi Safer Internet Day (biztonságos internet napja) alkalmából az információtechnológiai biztonságért és a bűnmegelőzésért felelős hatóságok felkérésére készült a kutatás.


A válaszolók közül szinte minden ötödik ember vallott arról, hogy a kibertámadás után saját maga oldotta meg a problémát. 24 százalékuk barátoktól vagy családtagoktól kért segítséget, 19 százalékuk tett feljelentést.

A megkérdezettek 8 százalékát online vásárlás során csapták be, hat százalékuknál adathalászat, öt százalékuknál identitáslopás történt. A kiberbűnözés további területei az úgynevezett ransomware

zsarolóvírussal elkövetett támadások (4 százaléknál fordult elő) és a kiberbántalmazás (3 százalék).

Az eredmények szerint elsősorban pénzügyi területen tartják fontosnak a felhasználók a biztonságot az internet használatánál. 71 százalékuk számára az online bankolásnál különösen fontos, 45 százaléknak az online vásárlásokkor is. Jóval kisebb szerepet játszik azonban a biztonság a közösségi hálózatok (11 százalék), a felhő-szolgáltatások (8 százalék) és a hálózati eszközök (4 százalék) használatánál.

“Internetezéskor a biztonságos viselkedésnek olyan magától értetődőnek kellene lennie, mint amilyen fontos a közúti közlekedés során. Már néhány egyszerű intézkedéssel jelentősen növelhető a védettség szintje” – mondta Arne Schönbohm, a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) elnöke.

A felmérés szerint a felhasználók 66 százaléka használ valamilyen vírusölő programot vagy tűzfalat. Kevesebb mint az internetezők fele (45 százaléka) figyel arra, hogy adatai átvitelekor biztonságos legyen a kapcsolat.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Ha két autós koccant, eddig egymásra néztek: van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online-kárbejelentést.

 • Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.