EUR: 311,43 Ft
CHF: 270,44 Ft
2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Tech

Az internethasználók közel fele kiberbűnözés áldozatává válik

Az internethasználók 41 százaléka esett már kiberbűnözés áldozatává egy reprezentatív felmérés szerint.

A keddi Safer Internet Day (biztonságos internet napja) alkalmából az információtechnológiai biztonságért és a bűnmegelőzésért felelős hatóságok felkérésére készült a kutatás.


A válaszolók közül szinte minden ötödik ember vallott arról, hogy a kibertámadás után saját maga oldotta meg a problémát. 24 százalékuk barátoktól vagy családtagoktól kért segítséget, 19 százalékuk tett feljelentést.

A megkérdezettek 8 százalékát online vásárlás során csapták be, hat százalékuknál adathalászat, öt százalékuknál identitáslopás történt. A kiberbűnözés további területei az úgynevezett ransomware

zsarolóvírussal elkövetett támadások (4 százaléknál fordult elő) és a kiberbántalmazás (3 százalék).

Az eredmények szerint elsősorban pénzügyi területen tartják fontosnak a felhasználók a biztonságot az internet használatánál. 71 százalékuk számára az online bankolásnál különösen fontos, 45 százaléknak az online vásárlásokkor is. Jóval kisebb szerepet játszik azonban a biztonság a közösségi hálózatok (11 százalék), a felhő-szolgáltatások (8 százalék) és a hálózati eszközök (4 százalék) használatánál.

“Internetezéskor a biztonságos viselkedésnek olyan magától értetődőnek kellene lennie, mint amilyen fontos a közúti közlekedés során. Már néhány egyszerű intézkedéssel jelentősen növelhető a védettség szintje” – mondta Arne Schönbohm, a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) elnöke.

A felmérés szerint a felhasználók 66 százaléka használ valamilyen vírusölő programot vagy tűzfalat. Kevesebb mint az internetezők fele (45 százaléka) figyel arra, hogy adatai átvitelekor biztonságos legyen a kapcsolat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az űrkorszakot idézi a 3D-s nyomtatott családi ház

  Az űrkorszakot idézi a 3D-s nyomtatott családi ház

  A WATG tervezőcsapata mutatta be annak a 3D-nyomtatott háznak a látványtervét, amely több, mint valószínű, hogy az egész építőipart alapjaiban fogja megbolygatni. Ezzel az új technológiával egyébként már olyan tárgyakat is készíthetünk, mint műprotézis, különféle szerszámok, alkatrészek, de volt rá példa, hogy egy működő pisztolyt is „legyártottak” 3D nyomtatóval.

 • A svájci órákat is lenyomta az Apple

  A svájci órákat is lenyomta az Apple

  Az Apple részvények zuhanása nem igazán látszik a cégóriás bevételén. Az almás cég ugyanis egy újabb rekordot állított fel okosóráival, hiszen a Canalys csapatának felmérése szerint tavaly összesen 18 millió Apple Watch-ot adtak el, ami 50 százalékkal több, mint amit 2016-ban produkáltak a piacon.

 • Felvásárolt a LogMeIn egy amerikai kommunikációs céget

  Felvásárolt a LogMeIn egy amerikai kommunikációs céget

  A LogMeIn megállapodást kötött a Jive Communications, a felhőalapú telefonos megoldások és az egységes kommunikációs szolgáltatások egyik vezető szereplőjének felvásárlásáról – tájékoztatta az MTI-t a magyar alapítású, mára globálissá vált informatikai társaság.

 • Tornáztassa agyát egy zseniális magyar játékkal!

  Tornáztassa agyát egy zseniális magyar játékkal!

  Egy új, magyar fejlesztésű játék tartja lázban a logikai játékok kedvelőit. Az applikáció az Agymozgató névre hallgat, melynek lényege, hogy szórakoztató módon találós kérdésezhetünk a Facebookon.