2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Szeged

Az izlandi hómezőktől a trópusi sivatagokig

A föld országainak egyharmadában járt már Bardócz Attila, a szegedi Madách Imre Általános Iskola földrajztanára.

Hawaii, Izland, Mianmar, Kína, Kambodzsa, és Grúzia – csak néhány ország azok közül, melyekben a tanár már járt. Szíriában is megfordult – még a háborús pusztítások előtt. Szakmai érdeklődését egykori tanára, dr. Szilassi Péter keltette fel a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a leghosszabb és legkeményebb túra az izlandi expedíció volt 2003-ban. Itt társaival célul tűzték ki, hogy elsőként gyalogolnak át keletről nyugatra a szigeten. Embert próbáló útjukat siker koronázta: nyolcszáz kilométert gyalogoltak negyvenhárom nap alatt, miközben némi tudományos kutatómunkát is végeztek. Izland egy hazánkhoz hasonló területű, de jóval ritkábban lakott szigetország az Atlanti-óceán északi részén. Körülbelül annyi lakója van, mint Debrecennek és Kecskemétnek együtt – nagyjából 320 ezer fő. A szigetnek csak a keskeny parti sávja lakott, belső, eljegesedett részei lakatlanok. Az állandó szél miatt a növények közül csak bokor méretű törpecserjék és fűfélék élnek a területen. A mostoha éghajlati adottságokat ellensúlyozza a hatalmas mennyiségű geotermikus energia, melyet az ipari létesítmények mellett főként a lakóházak fűtésre hasznosítanak.


A Közel-Kelet számos országába is sikerült eljutni

Attila évente többször szervez tanítványainak is túrákat. A Mecsek-hegység barlangtúrái vagy a kemény hegymászások Erdélyben örök élményt jelentenek a nebulóknak

Bardócz Attila világutazó

Melyik volt a legmelegebb és a leghidegebb túrája?

– A legmelegebbet – 50 Celsius-fokos hőséget – Iránnak a Perzsa-öbölhöz közel fekvő sivatagában éltem át. A legfagyosabbat – mínusz 25 Celsius-fokot – a Keleti-Kárpátokban (Románia) tapasztalhattam meg, bár szeretnék hidegebb területekre is eljutni, például Oroszország szibériai területeire – árulta el mosolyogva a világutazó.


Volt-e közeli tapasztalata a túrák során iskolákkal, diákokkal?

– Igen. Hawaii szigetén például roppant kellemes meglepetések értek. Itt néhány hétig mint vendégtanár taníthattam egy helyi középiskolában. A nagykamasz korosztály minden órán rendkívül fegyelmezett, udvarias és érdeklődő volt. A Hawaii-szigetek az USA 50. tagállama, melyet 1959-ben annektáltak (azaz erőszakkal hozzácsatoltak) az országhoz. A szigetállam őslakosai évtizedek óta igyekeznek megőrizni identitásukat. Karjukon és lábaikon jellegzetes, ősi mintájú tetoválások hirdetik: kulturális téren sem hódolnak be az amerikaiaknak.

Mesélne nekünk egy veszélyes helyzetet, melyet átélt valamelyik útja során?

– Szívesen. A kínai megszállás alatt álló Tibetbe egy távolsági autóbuszon, pokrócokkal letakarva sikerült bejutnunk társaimmal. Itt komoly katonai ellenőrzések nehezítik a külföldiek bejutását bizonyos országrészekbe. Vagy az izlandi túra alkalmával beleestem egy jeges vizű, gyors sodrású folyóba. Hála Istennek társaim még idejében kihúztak belőle, s nem hűlt ki a testem.

Találkozott-e valamelyik országban olyan emberekkel, akik ismerték Magyarországot és a magyarokat?

– Igen. Törökországban szinte barátként üdvözöltek, amikor kiderült, hogy magyar vagyok.

Keretes: Attila évente többször szervez tanítványainak is túrákat. A Mecsek-hegység barlangtúrái vagy a kemény hegymászások Erdélyben örök élményt jelentenek a nebulóknak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.