EUR: 319,53 Ft
CHF: 282,37 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Tapolca

Az őrült várkapitány

Papp Imre már gyermekkorában várkapitánynak készült. Sümegi kisfiúként mindig csodálattal nézett fel a hegy tetején büszkén magasodó kőmonstrumra. Később elkerült Budapestre, és amikor hazatért, a vár életveszélyes állapotban volt. Elhatározta, hogy megmenti.

Papp Imre és családja már két éve üzemeltetett egy büfét a sümegi vár mellett, amikor az erődöt életveszélyesnek nyilvánították és bezárták. Két lehetőségük volt: vagy elköltöztetik a vállalkozásukat, vagy belevágnak egy még nagyobba. Az utóbbi mellett döntöttek: elhatározták, hogy megmentik a várat.


– Eleinte bérleti díjat sem kellett fizetnünk, csak teljesíteni a vállalásainkat és lépésről lépésre jobb állapotba hozni a várat. Közben az egész országban elterjedt a hír, hogy van egy őrült, aki egy négycsillagos, négyszáz szobás budapesti szálloda műszaki igazgatója volt, és három gyereket nevel a pedagógus feleségével, mégis hazament a szülőfalujába, hogy feltámasszon egy várat – mondta Papp Imre.

Hozzátette: a vár a műemlékvédelemtől a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatalhoz került, de annak nem volt pénze a helyreállításra, ezért a szemük láttára kezdett összeomlani. Huszonöt év alatt majdnem olyan állapotba került, mint amikor a labancok lerombolták.

Ekkor azonban megérkezett a Papp család, és dolgozni kezdett. Persze a munkát néha egy nap ötször is abba kellett hagyni, mert jöttek az újságírók. Keresték az őrült várkapitányt…

 

Kapcsolódó Cikkek