2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Szombathely

Az Üvegcipőtől a pizsamás lánykérésig és tovább…

Tizenhárom éve vannak együtt, hét éve élnek házasságban – mesebeli számok ezek. Mesébe illő a harmónia is, amely a kapcsolatukat jellemzi. Társak a színpadon és a mindennapokban, értik, érzik egymás rezdüléseit, láthatóan összepasszolnak.

Azt mondják, még sohasem veszekedtek egy igazit, és szerintük a jó házasság titka a kommunikációban rejlik. A Házasság Hete alkalmából Bálint Évával és Szabó Tiborral, a Weöres Sándor Színház színészházaspárjával beszélgettünk.


Bálint Éva és Szabó Tibor 13 éve egy pár Fotó: CSG

– Éva akkor jött az életembe, amikor már lemondtam a családról. 1998-ban találkoztunk először, két évig voltunk munkatársak, aztán négy éven át néha-néha találkoztunk, majd megint kollégák lettünk. Színházi szerelem a miénk, Molnár Ferenc Üvegcipő című darabjának próbafolyamata alatt váltunk egy párrá – idézi fel Szabó Tibor a kezdeteket. Mint mondja, ismeretségük alatt Éva többször kijelentette, hogy nem akar férjhez menni. – Amikor megszületett Bálint fiunk, megkérdeztem, hogy még mindig nem szeretne hozzám jönni? Azt mondta, ha megkérem, igent mond. Hát megkértem, és igent mondott.

– Megbeszéltük, és eldöntöttük, hogy összeházasodunk. Egy reggel felkeltünk, és mondtam Tibkének, hogy lesz házasság, de igazából még meg sem kérte a kezem. És ott, pizsamában megkérdezte, hogy leszek-e a felesége – pontosít mosolyogva Bálint Éva.


Szerintük a jó házasság alapja a kommunikáció Fotó: CSG

2011. április elsején esküdtek, tehát épp a kritikusnak mondott hetedik évet tapossák, de azt mondják, ez eszükbe sem jutott, nem babonásak. – Úgy próbáljuk élni az életünket, hogy odafigyelünk egymásra, igyekszünk mindent a lehető legkevesebb súrlódással megoldani. Tizenhárom éve vagyunk együtt, de még nem veszekedtünk egy jót! Van, hogy összeszólalkozunk, de sosem fekszünk le úgy, hogy harag van köztünk, erre nagyon ügyelünk – magyarázza Tibke. Éva szerint sokan ott rontják el, hogy nem kommunikálnak egymással. – Nem tudják, mire gondol a másik. Mi sokat beszélgetünk, én különösen sokat mondom a magamét. Ez szerintem nagyon fontos – teszi hozzá.

Úgy érzi, most igazán kerek az élete Fotó: CSG

A házasság ma már nem akkora érték, mint régen, nem divat az elköteleződés, és rengeteg a válás. Szabó Tibor érdekes párhuzammal mutat rá erre. – Nemrég elromlott a vízforralónk, és szervizbe vittem. Azt mondták, nem foglalkoznak vele, vegyek másikat. Ez jellemző az emberi kapcsolatainkra is: ha valami elromlik, eldobjuk. Azokkal a válásokkal van baj, amelyek ripsz-ropsz történnek, mert nincs mögöttük munka, kitartás. Ez sajnos egyre gyakoribb.

Pizsamában kérte meg Éva kezét Fotó: CSG

Éva úgy fogalmaz, nem érti, amikor valaki arról beszél, hogy fél a házasságtól, mert mennyire más lesz az élete, elveszíti a szabadságát. – Nekünk fordítva van. Összeházasodtunk, és gyerekeink születtek, ezáltal kiteljesedtünk, kiegészültünk. Lehet, hogy giccsesen hangzik, de már nem is emlékszünk rá, milyen volt az életünk előtte. Annyira kerek az egész!

Az elköteleződés ünnepe

Éltető sodrásban – ez a mottója az idei Házasság Hetének. A két évtizede Angliából indult programsorozat Valentin-nap környékén a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Február 11–18. között Szombathelyen is több helyszínen több programmal készültek a szervezők: Házas-Társas-Játék, zenés imaóra, filmvetítés, fiataloknak szóló interaktív vitaműsor, gyertyafényes vacsora és püspöki szentmise is várta, várja az érdeklődőket. Részletek a www.hazassaghete.hu internetes oldalon olvashatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.