2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb XVI.kerület

Bajnokok kardkovácsai

Családi összefogással, szakértelemmel és a helyi országgyűlési képviselő, Szatmáry Kristóf által szerzett pénzügyi segítséggel immár a legsikeresebb vívóklubok egyike a Kertvárosi Vívó SE. Az egyesületet Decsi István mesteredző irányítja két fiával: István ma is a válogatott férfi kardcsapat tagja, András pedig világszerte elismert edző, aki a XIV. kerületi sportélet meghatározó alakja. Hiszen a Gerevich Aladár Nemzeti Sportközpontban is készülő magyar válogatott férfi kard szakágának edzőjeként rendszeres vendég Zuglóban. A sikerekről Decsi András beszélt lapunknak.

2008-ban alakult az egyesület, azóta nagy utat jártak be. Mi változott az elmúlt közel tíz év alatt?
– Folyamatosan tudtuk fejlődni a kertvárosi önkormányzat segítségével. Eleinte iskolákban, tornatermekben folyt a vívásoktatás. De mindig nagy álom volt, hogy legyen egy állandó vívótermünk.


A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak is Decsi András az edzője (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Az álom 2015 őszén valóra vált. Ez a sikerekben is megmutatkozott?
– Magyarország legszebb és legmodernebb vívótermét sikerült felavatni az Erzsébetliget egykori Tiszti Kaszinójában, ami a birkózószakosztálynak is otthont ad. Minden korosztályban sikerült érmeket szereznünk, s mivel Decsi Tamás a felnőtt kardválogatott tagja, tavaly Eb- és vb-éremmel is gazdagodtunk. A kadet Európa-bajnok magyar csapatnak pedig az egyik kiválóságunk, Baaken Mátyás a tagja.

A vívóterem felépítésének fedezetéül annak a 300 millió forintos támogatásnak egy része szolgált, amelyet a zuglói Alsórákos és a XVI. kerület országgyűlési képviselője, Szatmáry Kristóf javaslatára a parlament különített el Erzsébetliget fejlesztésére. Milyen a kapcsolatuk a képviselővel?
– Neki is köszönhető, hogy sportolóink a legkiválóbb körülmények között készülhetnek. Régóta ismerem, személyes barátság köt össze bennünket, mert Szatmáry Kristóf nemcsak a BVSC-Zugló elnöke, de a Kertváros sportéletének sorsát is mindig szívén viselte. Az egyesület megalapításától kezdve részt vesz az eseményeinken, olykor maga is pástra lép családtagjaival együtt.


Decsi András elmondta, sokat köszönhetnek Szatmáry Kristófnak (Fotó: Keresztesi Balázs)

A politikai pályáját is figyelemmel kíséri?
– Napi szinten követem, hiszen Alsórákos és a Kertváros a legélhetőbb részei a fővárosnak, és ezért Szatmáry Kristóf nagyon sokat tett. Kiemelkedő szerepe van a fejlesztések megvalósulásában is.

Melyekre gondol elsősorban?
– Az elmúlt években a BVSC-Zugló megújulása figyelemre méltó, nagyon sok fejlesztés történt. Példaként mondhatom a Reformátorok tere tavaly őszi átadását. Sportolóként jól tudom, milyen fontos szerepe van a közösségnek, s ezért is tartom nagyra, hogy olyan közösségi területek jönnek létre, ahol az emberek találkozhatnak, pihenhetnek. Valamint említhetem a Jókai utcai szakrendelő bővítését, amit éppen idén jelentettek be, illetve a bölcsőde- és óvodafejlesztéseket. Bízom benne, hogy ez a fejlődés a jövőben is folytatódni fog.

Ön a kardcsapat és a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron edzője is. Hogy halad a felkészülés az idei nagy versenyekre?
– Nagyszerű évet zártunk tavaly, Áron a világranglista második helyén áll. A júniusi Eb-re és a júliusi világbajnokságra fókuszálunk. Fő cél, hogy a csapat sikeresen kvalifikáljon a 2020-as tokiói olimpiára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.