2019. február 15., péntek
Georgina, Kolos

Egyéb XVI.kerület

Bajnokok kardkovácsai

Családi összefogással, szakértelemmel és a helyi országgyűlési képviselő, Szatmáry Kristóf által szerzett pénzügyi segítséggel immár a legsikeresebb vívóklubok egyike a Kertvárosi Vívó SE. Az egyesületet Decsi István mesteredző irányítja két fiával: István ma is a válogatott férfi kardcsapat tagja, András pedig világszerte elismert edző, aki a XIV. kerületi sportélet meghatározó alakja. Hiszen a Gerevich Aladár Nemzeti Sportközpontban is készülő magyar válogatott férfi kard szakágának edzőjeként rendszeres vendég Zuglóban. A sikerekről Decsi András beszélt lapunknak.

2008-ban alakult az egyesület, azóta nagy utat jártak be. Mi változott az elmúlt közel tíz év alatt?
– Folyamatosan tudtuk fejlődni a kertvárosi önkormányzat segítségével. Eleinte iskolákban, tornatermekben folyt a vívásoktatás. De mindig nagy álom volt, hogy legyen egy állandó vívótermünk.


A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak is Decsi András az edzője (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Az álom 2015 őszén valóra vált. Ez a sikerekben is megmutatkozott?
– Magyarország legszebb és legmodernebb vívótermét sikerült felavatni az Erzsébetliget egykori Tiszti Kaszinójában, ami a birkózószakosztálynak is otthont ad. Minden korosztályban sikerült érmeket szereznünk, s mivel Decsi Tamás a felnőtt kardválogatott tagja, tavaly Eb- és vb-éremmel is gazdagodtunk. A kadet Európa-bajnok magyar csapatnak pedig az egyik kiválóságunk, Baaken Mátyás a tagja.

A vívóterem felépítésének fedezetéül annak a 300 millió forintos támogatásnak egy része szolgált, amelyet a zuglói Alsórákos és a XVI. kerület országgyűlési képviselője, Szatmáry Kristóf javaslatára a parlament különített el Erzsébetliget fejlesztésére. Milyen a kapcsolatuk a képviselővel?
– Neki is köszönhető, hogy sportolóink a legkiválóbb körülmények között készülhetnek. Régóta ismerem, személyes barátság köt össze bennünket, mert Szatmáry Kristóf nemcsak a BVSC-Zugló elnöke, de a Kertváros sportéletének sorsát is mindig szívén viselte. Az egyesület megalapításától kezdve részt vesz az eseményeinken, olykor maga is pástra lép családtagjaival együtt.


Decsi András elmondta, sokat köszönhetnek Szatmáry Kristófnak (Fotó: Keresztesi Balázs)

A politikai pályáját is figyelemmel kíséri?
– Napi szinten követem, hiszen Alsórákos és a Kertváros a legélhetőbb részei a fővárosnak, és ezért Szatmáry Kristóf nagyon sokat tett. Kiemelkedő szerepe van a fejlesztések megvalósulásában is.

Melyekre gondol elsősorban?
– Az elmúlt években a BVSC-Zugló megújulása figyelemre méltó, nagyon sok fejlesztés történt. Példaként mondhatom a Reformátorok tere tavaly őszi átadását. Sportolóként jól tudom, milyen fontos szerepe van a közösségnek, s ezért is tartom nagyra, hogy olyan közösségi területek jönnek létre, ahol az emberek találkozhatnak, pihenhetnek. Valamint említhetem a Jókai utcai szakrendelő bővítését, amit éppen idén jelentettek be, illetve a bölcsőde- és óvodafejlesztéseket. Bízom benne, hogy ez a fejlődés a jövőben is folytatódni fog.

Ön a kardcsapat és a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron edzője is. Hogy halad a felkészülés az idei nagy versenyekre?
– Nagyszerű évet zártunk tavaly, Áron a világranglista második helyén áll. A júniusi Eb-re és a júliusi világbajnokságra fókuszálunk. Fő cél, hogy a csapat sikeresen kvalifikáljon a 2020-as tokiói olimpiára.

Kapcsolódó Cikkek