2019. január 18., péntek
Piroska

Sport

Bajnokok tapsoltak a diákolimpia kis birkózóinak

A bajnokok városa lett a hét végére Miskolc. Olimpiai és világbajnoki aranyérmes sportolók vendégeskedtek a Városi Szabadidő Központban, a megyeszékhelyen rendezték meg a Diákolimpia grundbirkózó országos döntőjét.

A  seregszemlén természetesen a sportág sztárjai is megjelentek, így ott volt Varga János Mexikó, Majoros István Athén olimpiai bajnoka – ők ketten egyébként az idei budapesti vb nagykövetei –, valamint a háromszoros világbajnok Komáromi Tibor, Kovács István, az egyetlen magyar szabadfogású vb-aranyérmes, a Magyar Birkózó Szövetség alelnökei, Deák Bárdos Mihály Európa-bajnok, Miskolc önkormányzati képviselője. Más sportágak képviseletében ott volt Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Diáksport Szövetség területi vezetője, és Máthé Vivien öttusázó világbajnok.


Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a sportág előkészítő műhelyének is felfogható, az egész országot behálózó rendezvénysorozaton mintegy 1800 ifjú birkózó tíz tagú csapatokban képviselte iskoláját, lakóhelyét, ebből a népes mezőnyből kerültek ki a két korcsoport legjobbjai, akik elindulhattak a miskolci fináléban. Az elnök a csarnokban megjelent hírességekkel példálózva kijelentette, kitartással, szorgalommal és sok lemondással a kisiskolásokból is bajnokok lehetnek, ők jelentik a hazai birkózó sport jövőjét.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, olimpiai ezüstérmes öttusázó saját példáját említette, a Sydneyben elért második helyezése előtt tizenkét évvel éppen a diákolimpián állhatott fel a dobogó második fokára.


A gyerekek eskütételét követően az ifjú birkózók és felkészítőik boldogan álltak össze egy közös fotó erejéig a grundbirkózás döntőjén megjelent bajnokokkal. A hátteret az októberi budapesti birkózó-világbajnokság díszletei adták, a vb szervezői ezt az alkalmat is megragadták, hogy kedvet csináljanak a őszi eseménynek. Egyébként a miskolci döntősök közül sokan – iskolájuk, klubjaik, illetve a szövetség támogatásával – a Papp László Sportarénában közelről is megcsodálhatják  a sportág legjobbjait.

Kapcsolódó Cikkek