EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Kecskemét

Balett-táncos fotómodell

Hároméves kora óta táncol, s újabban modellként is feltűnik magazinok lapjain. Mindkettőt imádja, de amikor döntenie kellett, nem volt kérdés, hogy a táncot válassza. Jurák Bettinával, a Kecskemét City Balett művészével beszélgettünk.

Jurák Bettina példásan jól bírja a legintenzívebb időszakokat is.
Fotó: Tünde Dóra/BALLERINA PROJECT HUNGARY

– Emlékszel az első balettórádra?
– Igen, pedig csak hároméves voltam. Arra is emlékszem, hogy az első pár év nagyon nehezen telt. Volt, amikor könyörögtem anyukámnak, hogy ne kelljen mennem. Szerencsére kitartott, hogy amit elkezdtünk, azt végig is kell csinálni. Mire iskolás lettem, annyira megszerettem a táncot, hogy kilencévesen arra kértem, hadd felvételizzek a Magyar Táncművészeti Egyetemre. Több százan jelentkeztek, nagyon büszke voltam rá, hogy sikerült bekerülnöm.


– Mégsem maradtál ott sokáig.
– Kollégista lettem, csak hétvégén járhattam haza… rettenetesen hiányzott a családom. Három hónapig bírtam. De nem éltem meg kudarcként, mert úgy éreztem, nincs más választásom: haza kell mennem.

– Otthon folytattad a táncot?
– Az általános iskolát Kecskéden fejeztem be, s ezzel párhuzamosan folyamatosan táncoltam, mégpedig a klasszikus balett után modern táncot. Imádtam! Óriási élmény volt. A tánc fontos szempont volt a továbbtanulásnál is: Pécsett érettségiztem, ötödévben színházi táncos képzettséget szereztem, ráadásul az utolsó évben a Budapest Táncszínházba kerültem mint gyakornok, Földi Béla szárnyai alá.


– Hogyan találtál rá a Kecskemét City Balettre?
– Az iskola elvégzése után szabadúszó lettem egy évre. Több együttessel is dolgoztam együtt, így Barta Dóra, Badora Dance Company társulatával is. A közös munka érett meghívássá, így kerültem Kecskemétre.

– Milyen volt az első fél év?
– Élvezem a munkát! Dóra maximalista, ami nagyon sokat jelent számomra, hiszen a táncosok pályája rövid: minden tréningből, minden előadásból ki kell hozni a maximumot. Azért jöttem Kecskemétre, hogy a lehető legtöbbet tanulhassak, és Barta Dóra vezetésével erre szerencsére meg is van a lehetőségem.

– Nem csak a színpadon láthat a közönség: több neves magazinban is szerepeltél modellként.
– Nagyon örültem neki, hogy megkeresést kaptam ügynökségektől! Első körben mégis nemet mondtam a felkérésre, ugyanis túl nagy árat kellett volna fizetnem érte. Az ügynökségeknél azt kérték, hagyjam abba a táncot, és néhány hónapot pihenjek, hogy az izmok lemenjenek rólam. Számomra ez túl nagy ár lett volna: ha választanom kell a tánc és a fotózás között, egyértelmű, hogy a szívem az előbbihez húz. Később megkeresett egy szabadúszó modellekkel foglalkozó ügynök, akinek már nem voltak ilyen elvárásai, így legutóbb például az Elle magazin számára készítettünk háromoldalas anyagot.

– Táncosként szigorúbb életmódbeli szabályokat kell betartanod a mindennapokban?
– Nem érzem, hogy bármit meg kellene vonni magamtól. Persze fegyelmezettséget kíván a pályánk minden szempontból. Például mindennap főzök magamnak, mert növényi alapú, vegetáriánus étrend szerint táplálkozom, és odafigyelek arra, milyen alapanyagokból készítem az ételeimet.

– Karrier külföldön?
– Az elmúlt években rengeteget utaztam, különböző külföldi kurzusokon vettem részt, például tavaly nyáron, illetve idén is részt vettem a holland Nederlands Dans Theater intenzív nyári kurzusán. Nagyon hasznos volt, rengeteget tanultam és tapasztaltam, de jelenleg szeretek itthon, Magyarországon lenni és dolgozni. Szeretem, hogy a kollégáimmal könnyen szót értünk a közös anyanyelv miatt, de nem zárkózom el attól sem, hogy a későbbiekben akár külföldön is kipróbáljam magam.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.