EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Tatabánya

Bányász hősök emléke előtt tisztelegtek

1978. február 16. fekete betűs gyásznap városunk életében: a XII/a aknában történt sújtólégrobbanás következtében összesen 26 bányász vesztette életét, és többen megsérültek.

Negyven éve szörnyű tragédia rázta meg nemcsak Komárom-Esztergom megyét, de az egész országot: a Tatabányai Bányaüzem XII/a, Vadorzó nevű aknájában 12 óra 40 perckor sújtólégrobbanás történt. A városban élők néma döbbenettel hallgatták a várost felverő szirénázást, hamar híre ment a szörnyű tragédiának – idézte fel a baleset napját Forisek István egykori bányaigazgató az elhunyt bajtársak tiszteletére rendezett megemlékezésen. A  balesetben 17-en meghaltak, további 19 bányász sérült meg, közülük 14 kórházi ápolásra szorult, 9 munkásnak pedig nyoma veszett – számoltak be a tragédia másnapján az újságcikkek. Akkor még reménykedtek, hogy az eltűnteket élve hozzák ki a romok alól, néhány nap alatt azonban kiderült: 26 bányász sosem térhet haza a végzetes műszakból.


A hősöket az újtelepi temetőben helyezték végső nyugalomra, az elhunyt bányászok temetésén több ezer gyászoló tatabányai tette tiszteletét. Ahogy évről évre, idén is itt emlékezett a tragédia áldozataira a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Tatabányai Szövetsége, a Tatabányai Bányász Hagyományokért Alapítvány, az OMBKE Tatabányai Szervezete és a város vezetése. Az emlékező szervezetek képviselői és Schmidt Csaba polgármester koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelegtek a bányász hősök emléke előtt.

Kapcsolódó Cikkek