2019. február 15., péntek
Georgina, Kolos

Egyéb Pécs

Bejárja Amerikát Vince fotója

Egészen elképesztő utat járt be az a fotó, amelyet Keresnyei Vince készített mobillal. A pécsi srác munkából tartott hazafelé, amikor megpillantotta az út szélén álló embert, és telefonjával lefotózta. Ez a kép végül elnyerte a Mobil Photography Award ítészeinek tetszését, és a művet a verseny egyik legjobbjának választották.

„Isten ajándéka volt ez a pillanat!”

A Mobil Photography Award olyan világverseny, ahová mobiltelefonnal vagy tablettel készült képekkel lehet nevezni. A 29 éves Keresnyei Vince nem is bízta a véletlenre, rögtön három fotót küldött be.


A győztes képet a fővárosi Ferenciek terén lőtte Vince (Fotó: Keresnyei Vince)

– A három közül az egyikben éreztem azt, hogy megmozgathatja a zsűri fantáziáját. Épp munkából tartottam hazafelé, amikor egy egészen különös képet pillantottam meg a ködös Ferenciek terén. Nem sok időm volt, előkaptam a telefonomat és kattintottam. Már akkor tudtam, hogy hatalmas ajándékot kaptam az élettől, hogy ezt a pillanatot elém tárta – mondta Keresnyei Vince.

Vince 18 éves korában kezdett fényképezéssel foglalkozni

– Évek óta szemeztem már ezzel a világversennyel, de csak most sikerült olyan képet lőnöm, amelyben éreztem is valami különlegeset – tette hozzá a fotós.

A Ferenciek terén készült kép street photo, azaz utcai fotó kategóriában lett az egyik legjobb, így Amerikában több helyen, köztük San Franciscóban és New Yorkban is kiállítják.


Vince 18 éves kora óta foglalkozik fotózással és grafikai munkákkal. Eleinte nagy fényképezőgéppel járta az utcákat, de amikor megjelentek a jó kamerával felszerelt mobilok, parkolópályára tette a gépét.

Vince szerint mobillal is lehet olyan tartalmas képeket készíteni, mint fényképezőgéppel

– Egy mobiltelefon ma már képes felvenni a versenyt egy 2000 dolláros  kamerával is, a lényeg mindig az, hogy mit látsz meg az adott pillanatban, és abból milyen kompozíciót tudsz alkotni – tette hozzá Vince, aki operatőrként is dolgozik.

A szakmán belül nagy port kavar a mobillal készült fotó

– Abszolút új távlatokat nyit a mobilos fotózás – mondta Vince, aki szerint ez a fényképezési mód akkor vált elismertté, amikor egy fotós Irakba csak egy mobiltelefonnal ment ki, mondván, a mobil előtt nem játsszák meg magukat annyira a katonák, és így sokkal intimebb képeket tud készíteni róluk. Persze ez hatalmas vitát gerjesztett akkor, de azóta már bevett szokás a telefonnal való fotózás.

Ebben a képben sincs semmi trükközés, ugyanúgy mobillal készült

Vince szerint a közösségi média, azon belül az Instagram térhódításával az emberek szeme jobban rááll a szépre, és sokszor az adott pillanatban meg is látják a képet, a jó beállításokat.

– Ehhez is sok gyakorlás kell, de a saját ismerőseimen is észreveszem, hogy már egyre ügyesebben komponálnak, ráéreznek egy kép mondanivalójára és tudják is, hogyan kell azt megtálalni – mondja Vince.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!

Vince szerint a jó térlátás lehet adottság is, de mindképpen kell hozzá a gyakorlás.

– A mobillal való fotózásnál az ember a kreativitására van utalva, itt a kattintás előtt kell gondolkozni, nem utána a számítógépnél – mondja a fényképész.

Kapcsolódó Cikkek