EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Belföld

Bekeményít a kormány a Soros elleni harcban

Jelentősen szigorította a kormány a Stop Soros törvénycsomagot, és ilyen formában nyújtotta be azt kedden az Országgyűlésnek – jelentette be a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Tuzson Bence azt mondta, a kabinet megvitatta a több mint hatszáz beérkezett érdemi javaslatot és „levonta a megfelelő következtetéseket”. 

– Szeretnénk követni a magyar emberek akaratát, a nemzeti konzultáció által kifejezett nemzeti akaratot. Olyan Magyarországot szeretnénk, amely nem bevándorlóország, ennek megfelelő lesz a jogszabály is – fogalmazott Tuzson Bence.Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár 
MTI Fotó: Soós Lajos

A Stop Soros három törvényből tevődik össze, az első a regisztrációs törvényjavaslat. A legfőbb változás, hogy nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő. A cél, hogy Magyarországon migrációt szervezni, támogatni vagy finanszírozni csak engedély birtokában lehessen, amelyet a belügyminiszter adna meg a nemzetbiztonsági vonatkozások megvizsgálása után – derül ki a kormanyzat.hu összeállításából.

Tuzson Bence közölte, hogy kétharmados részei is vannak a csomagnak, ezért szükséges az ellenzék támogatása. Azt mondta, mindhárom törvény esetében fontos a kétharmados részek elfogadása is, ezért az összes képviselőt arra szólította fel, hogy támogassa a kezdeményezést.


Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a nemzetbiztonsági törvényt is módosítani kell. A szolgálatoknak kötelességük lesz nemzetbiztonsági szempontból átvizsgálni a kérelmező szervezeteket – közölte. A belügyminiszter döntése ellen eljárásjogi szempontból bírósághoz lehet majd fordulni.

Ha egy érintett szervezet engedély kérése nélkül folytatja tevékenységét, az ügyészség felhívja annak abbahagyására, egyben intézkedik az adószám törlése iránt. Amennyiben ezt követően sem fejezi be működését, az ügyészség pénzbírságot szabhat ki, amelynek összege 1 millió 800 ezer forint lehet. Ha utána „sem tér jobb belátásra” a szervezet, az ügyész bírósághoz fordulva kérheti a törlését – ismertette Völner Pál.

A parlamenti államtitkár megjegyezte, változatlanul megmarad a külföldről származó támogatások utáni 25 százalékos illetékfizetési kötelezettség, ez alól  mentesülnek azon szervezetek, amelyek „nem ilyen célra” fordítják az összeget. Változatlan maradt az az elem is, amely a magyar, illetve a külföldi állampolgárok távol tartását teszi lehetővé – tért ki a harmadik tényezőre.

Tuzson Bence úgy fogalmazott, hogy „egyben van értelme” a törvénycsomagnak. Lapinformációk szerint a Fidesz kétnapos kihelyezett frakcióülésén dőlhet el: szavazzon-e a parlament a jövő héten a Stop Sorosról. Az ülés lapzártánk után kezdődött.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb hidegfronttal kezdődik a hét

    Újabb hidegfronttal kezdődik a hét

    Viharos széllel újabb hidegfront érkezik a jövő hét elején, eső is várható, de sok lesz a napsütés is. Helyenként 20, míg másutt inkább 15 fok körül alakulnak a maximumok, a leghidegebb órákban viszont néhol fagyra is készülni kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

  • A turizmusban is prioritás lett a biztonság

    A turizmusban is prioritás lett a biztonság

    A turizmusban is nagyon fontos lett a biztonság – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.