EUR: 317,55 Ft
CHF: 279,79 Ft
2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Győr

Bencések oktatnak majd a Lloyd-palotában

A bencés perjelség tulajdonába került a Széchenyi téren álló Lloyd-palota. Az épületet a rend gimnáziuma oktatási célokra használja majd.

– A Lloyd-palotát az állam vásárolta meg magántulajdonosától, és a bencés perjelség tulajdonába adta – erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A perjelség tehát nem bérlője, hanem tulajdonosa lett az épületnek, azzal a feltétellel, hogy oktatási célokra használja.


Az épületet a bencések oktatási célokra használhatják majd
Fotó: O. Jakócs Péter

– Munkám során a Magyarországra érkező beruházásokkal is foglalkozom, s az a tapasztalatom: a legnagyobb kihívás, hogy tudunk-e az érdeklődő, nálunk szívesen befektető tőkének jól képzett, kreatív, széles látókörű szakembereket adni – mondta a Győrből származó miniszter, aki jól ismerheti a bencés gimnáziumot, hiszen maga is a falai között koptatta az iskolapadot, majd tett érettségi vizsgát. – Jó iskolákra van tehát szükség, olyanokra, amelyek tehetséges fiatalokat nevelnek. A bencés nevelés, oktatás eredményeit Győrben nem kell külön hangsúlyozni.

Szijjártó Péter szerint az állam a vásárlással és az ingatlannak a perjelség tulajdonába adásával Győr és az egész ország oktatásügyének nyújtott fontos segítséget. A miniszter arra is utalt, hogy egy másik fejlesztési koncepciója is van a bencés rendnek a kormány előtt. Ennek tartalmáról a döntés megszületéséig a miniszter nem adhatott tájékoztatást.


A Széchenyi tér egyik ékköve a bencés templom, a rendház és a gimnázium
Fotó: O. Jakócs Péter

Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel mindehhez hozzátette: a megnövekedett diáklétszám miatt már szükségessé vált a gimnázium bővítése. A Lloyd-palota pedig alkalmasnak bizonyulhat az iskola különböző funkcióinak betöltésére. Jelenleg 540 diák jár a győri bencésekhez, de úgy tervezik, hogy a bővítés révén a 2019/2020-as tanévtől egy újabb osztályt indítanak, tekintettel az évről évre hatalmas túljelentkezésre.

Nemsokára nagyobb élet költözik a Győr szívében található épületbe
Fotó: O. Jakócs Péter

A tervek szerint a Lloyd épületében tantermek, valamint a kórus gyakorlóterme és egyes gyűjtemények kapnak helyet. Az épület földszintjén működő vendéglátóhelyek megmaradnának, az általuk fizetett bérleti díjat az épület fenntartására fordítanák – tájékoztatott Kelemen atya. Borkai Zsolt, Győr polgármestere szerint köszönet illeti a kormányt, s az ügyben kezdeményező szerepet játszó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert azért, hogy hasznos és méltó funkciót találtak az épületnek. – A neves bencés gimnázium jó gazdája lesz a Lloydnak, a színvonalas oktatás és nevelés Győrnek és az országnak egyaránt fontos, a nagy múltú palota pedig fontos közügyet szolgál – hangoztatta Borkai Zsolt.

Kapcsolódó Cikkek