EUR: 311,43 Ft
CHF: 270,44 Ft
2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Külföld

Berlusconi: Olaszország nem rasszista, de a migráció társadalmi időzített bomba

Az olaszok nem rasszisták, de fenyegetve érzik a biztonságukat az ellenőrizetlenül beáramló migránsok miatt, ami szerinte ketyegő társadalmi időzített bomba – mondta Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő hétfőn.

“Széleskörű társadalmi nyugtalanságot figyelhetünk meg Olaszországban, amely az itt élő migránsok nagy számából fakad” – mondta a RAI olasz közszolgálati televíziónak a politikus.


Szombaton letartóztattak egy újfasiszta férfit, aki hat migránst sebesített meg autójából lövöldözve. Berlusconi úgy véli, hogy a közép-olasz Maceratában elkövetett támadás mögött nem húzódott meg politikai megfontolás, az egy őrült elme műve volt.

Friss közvélemény-kutatások szerint a szavazók többsége a volt kormányfő vezette jobbközép koalíciót támogatja a március 4-én esedékes parlamenti választások előtt. A választópolgárok többségét leginkább a migráció aggasztja. Maga Berlusconi egyébként nem vállalhat közhivatalt, mert elítélték adócsalásért.


Berlusconi vasárnap úgy nyilatkozott a családja tulajdonában álló Mediaset médiavállalatnak, hogy Olaszországban legalább 630 ezer törvénytelenül érkezett ember él, akik “társadalmi időzített bombák, mert alkalmi jövedelmekből és bűnözésből élnek”.

A politikus és radikális jobboldali szövetségese, az Északi Ligát vezető Matteo Salvini hazatoloncolná az összes nem regisztrált migránst, de sokan megkérdőjelezik a költségesnek vélt terv kivitelezhetőségét.

2015 és 2017 között több mint 450 ezer ember érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül, és minimum 40 százalékuk kapott valamilyen menedékjogi védelmet. Tavaly több mint egyharmadával csökkent számuk a Líbiával kötött megállapodásoknak köszönhetően, de mindez nem nyugtatta meg az olasz társadalmat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Légkád

  Légkád

   Egy repülő kádat talált fel A The Real Guys nevű csapat, akiknek gyakran támadnak hasonlóan extrém ötleteik amiket aztán meg is valósítanak.

 • Békarodeó

  Békarodeó

  Majd öt percen keresztül képes volt a bogár hátán maradni ez a gyönyörű színekben pompázó béke, amit egy indonéziai fotósnak sikerült lencsevégre kapnia.

 • Életfogytiglani börtönre ítélték az újságírókat

  Életfogytiglani börtönre ítélték az újságírókat

  Súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt pénteken egy isztambuli bíróság hat újságírót, mert az ítélet szerint előre tudtak a 2016-os puccskísérletről, és hatalomátvételre szólítottak fel – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.