EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb Veszprém

Biztos jövőt ígér a költségvetés

Bemutatta a költségvetés főbb számait Porga Gyula polgármester a múlt héten – az előterjesztésről csütörtökön szavaz a közgyűlés. Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: három dolog is könnyebbé tette a város helyzetét az elmúlt években: az új önkormányzati törvény, ami pontosabban definiálta az önkormányzatok feladatait; a központi költségvetés átvállalta a települések teljes adósságállományát; valamint a Modern Városok Program révén jelentős fejlesztési forrásokhoz jutottak a megyei jogú városok.

Biztos jövőt ígérnek az idei számok a polgármester szerint (fotó:Domján Attila)

19,8 milliárd forint az idei tervezett bevétel, ami 50 százalékkal magasabb a tavalyinál. 7,5 százalékkal nőttek a működési bevételek, amiben elsősorban az adóbevételek számottevő emelkedése jelenik meg. Ugyanakkor a fejlesztésre jutó bevételek megnégyszereződtek, 7,7 milliárd forint jut idén erre a célra.


A kiadási oldalon 21,8 milliárd forint szerepel. A kiadás és bevétel közötti különbség abból adódik, hogy sok, az idén elköltendő forrás már tavaly jelentkezett bevételként, főleg a Modern Városok vagy a Települési Operatív Program keretében.

– Nem emlékszem olyan költségvetésre, amikor a teljes költségvetés 46 százalékát fejlesztésre fordíthattuk volna, míg a működtetésre 54 százalék jut – hívta fel a figyelmet Porga. Hozzátette: 6,4 százalékkal emelkedtek a működtetésre szánt kiadások és 216 százalékkal a fejlesztési végösszeg.


Hogy mire költünk idén? Elkezdődik a Petőfi Színház rekonstrukciója és a régi zeneiskola felújítása. Megindul a kórház előtti kettős körforgalom építése és az északi iparterület úthálózatának fejlesztése. Folytatódnak az útfelületi javítások és fejlesztések, a Petőfi utca rekonstrukciója is, aszfaltos úttal kötik össze a Török Ignác és az Aulich Lajos utcákat, és megindul a gyulafirátóti és az Egry úti óvodák építése is.

Kapcsolódó Cikkek