EUR: 333,68 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb XVI.kerület

Bocsánatkérésre kötelezték társai a botránypolitikust

Példátlan lépésre kényszerült a XVI. kerület képviselő-testülete legutóbbi ülésén. Az egyik tag, az Együtt színeiben politizáló Vajda Zoltán ugyanis olyan kijelentést tett, amivel rögtön két határt lépett át: a jó ízlését és a kerületét is.

Országos visszhangot kapott az egyik televízióban tett nyilatkozata, amelyben nemcsak polgármestereket hazugozott és hülyézett le, de „levadászással” fenyegette meg Szatmáry Kristófot, Kertváros országgyűlési képviselőjét. A botrány miatt már a kerület polgármestere, Kovács Péter volt kénytelen lépni.


Kovács Péter polgármester kötelezte Vajda Zoltánt, hogy kérjen bocsánatot Szatmáry Kristóftól ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Milyen kéréssel fordult a képviselő-testülethez?
– Két határozatot is beterjesztettem, amit a testület egyhangúlag fogadott el, igaz, öt képviselő – köztük az érintett – nem szavazott. Ezek lényege, hogy elítéljük Vajda Zoltán, az Együtt képviselőjének kijelentését és stílusát, illetve arra is felszólítottuk, hogy kérjen bocsánatot Szatmáry Kristóftól. A rendszerváltás óta a Kertvárosban is akadt mindig olyan képviselő, akinek abban merült ki a munkája, hogy társait becsmérelte, leszólta. Ennek ellenére a Kertváros békés kerület, itt például a képviselők pártállástól függetlenül felköszöntik egymást a névnapjukon. A kevés renitens képviselő egyike rendszeresen tett bántó kijelentéseket, de arra még ő sem ragadtatta magát, hogy bárkit, főleg a városrész parlamenti képviselőjét „levadászással” fenyegesse, vagyis szóban már a testi épségére törjön.

– Mintha ezt Vajda Zoltán megbánta volna… Azt állította, rossz szót használt.
– Ismerve Vajda úr természetét, vajon mi lett volna a megfelelő kifejezés? Akasztás? Guillotine? Én úgy látom, ő egy dolgot bánt meg. Azt, hogy ez a kijelentés kicsúszott a száján. Legalábbis egyéb megnyilatkozásai tükrében nem tudok másra gondolni. Azt is mondta ugyanis, hogy bár rossz szavakat használ, de szerinte ezek kellenek, mert mi „csak ebből értünk”. Valamint azt sem rejtette korábban véka alá, hogy politikai ellenfeleit nem ellenfélnek, hanem az ellenségeinek tartja.


– Vajda Zoltánnak láthatóan sok problémája akad Szatmáry Kristóffal. Mi ennek az oka?
– Nemcsak vele, hanem majdnem mindenkivel baja van. A képviselő-testületben szinte nincs olyan hölgy, akit ne vett volna már célba. Ács Anikót azzal sértegette, hogy nincs egy önálló gondolata, azt olvassa fel, amit felírnak neki. Vincze Ágnes pedig még feljelentést is tett ellene, mivel követte és fényképezni próbálta. Tény, hogy eddig tűrtük a botrányait, mert egy politikusnak többet kell elviselnie, lévén közszereplő. De most már meg kellett állítani.

– Korábban Szatmáry Kristóf is kertvárosi önkormányzati képviselő volt. Kollegialitásból is kiálltak mellette?
– Mi Kertváros békéje mellett álltunk ki. Igaz, a kerület érdekei is ezt diktálják. A rendszerváltás óta Szatmáry Kristóf a Kertváros legsikeresebb országgyűlési képviselője. Ebben a ciklusban több mint 1,6 milliárd forint fejlesztést hozott, köztük a Jókai utcai szakrendelő milliárdos állami támogatását. Összeszámoltam: az országgyűlési képviselő úr minden munkanapján átlag 1,5 millió forintnyi forrással gazdagodott a Kertváros.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.