2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb I.kerület

Böjte Csaba az atyai örömökről

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes kezdte el a Felelős Szülők Iskolája szervezésében létrehozott, A férfi, a férj, az apai és atyai identitás újraértelmezése, értékelése, „támogatása” című ingyenes programsorozatot a Villányi úti Budai Konferenciaközpontban.

Böjte Csaba mint több ezer árva „atyja”nyitotta meg az apasorozatot.


– 2018-ban, a családok évében különösen fontos, hogy a férfi- és apai szerepekről beszéljünk. Hiszem, hogy annál emelkedettebb pillanat nincs is, mint amikor a férfi az asztalfőn a vasárnapi ebédnél megáldja a húslevest és megosztja szeretteivel… – mondta Böjte Csaba.

A ferences rendi szerzetes hozzátette, papként is megtapasztalta a családfő, a férfi- és az apaszerep fontosságát és szépségeit.


– Most már nagytata is vagyok, hiszen több „unokánk” is született már az alapítvány által örökbe fogadott árvák házasságából. Azt tudom mondani, hogy minden nehézség ellenére megéri. Nem mondom, hogy mindenkivel könnyű boldogulni, de csodálatos dolog, amikor például telt ház van valamelyik otthonunkban, és már egyetlen új gyermeket sem tudunk fogadni, akkor a többi árva odajön hozzám, és azt mondja: ugyan, majd összehúzódunk, hiszen lábtól ketten-hárman is elférünk egy ágyban.

Csaba testvér hangsúlyozta, mindig megtérül, ha merjük az életet választani.

– Az egyetlen maradandó érték a gyermek, a másik ember. Életünk végén majd nem fog szembejönni velünk a drága autónk, a házunk, a nagy szakmai sikereink, de a gyermekek, a feleség, a szülő, az embertársaink igen. Családban élni jó, merjük az életet, a gyermeket választani!

A gyerekneveléssel kapcsolatban Csaba testvér számos tapasztalatát megosztotta. Elmondta, 20 éves munkája alatt bebizonyosodott, hogy ha vállalunk egy gyermeket, arról fogunk tudni gondoskodni.

– Lehet, hogy rövidebb lesz a kolbász az ebédben, nem jut annyi édesség, de azért jól elboldogulunk együtt. A legfontosabb, hogy nem tudunk minden problémát megoldani, de egy jó szó, egy ölelés, a szeretet kifejezése átsegíti a gyermeket a pillanatnyi szomorúságán, búján-baján. Én nem dresszírozom soha a rám bízottakat, az úgysem használ semmit, a gyereknek magának kell megtanulnia dresszírozni magát. Én inkább motiválom és információval látom el. Ha nem akar tanulni, kiviszem például a piacra, és elbeszélgetünk egy ottani kofával, milyen élete van, mennyit dolgozik a betevőért, hadd lássa a gyerek az életet. Aztán azt mondom neki, nekem mindegy, hogy mi leszel, én így is, úgy is szeretlek, de te gondold meg, hogy mit szeretnél.

 

Az apa ötször

A februártól májusig tartó, öt előadásból álló sorozaton minden alkalommal új megközelítésből tárgyalják az apai szerepeket: Kádár Annamária meseterapeutával az igaz mesék erejéről, Léder László pszichológussal a csendes apaforradalomról, Varga István jövőkutatóval, íróval a kamaszokról és a motivációról, valamint Tari Annamária klinikai szakpszichológussal az online és offline elengedésről. Minden előadást kerekasztal-beszélgetés követ, ahol írók, mentálhigiénés szakemberek és „hétköznapi” édesapák osztják meg tapasztalataikat a hallgatósággal. Az előadások háziasszonya, moderátora Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.