EUR: 313,73 Ft
CHF: 276,38 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Külföld

Bőröndben akarta Afrikából Európába juttatni kisfiát az apa

A spanyol bíróság 224 eurós (69 ezer forint) pénzbírsággal büntette kedden annak az elefántcsontparti kisfiúnak az édesapját, akit egy bőröndben próbáltak átcsempészni a marokkói-spanyol határon 2015 májusában.

Az ügy annak idején nagy visszhangot váltott ki, a nyolcéves gyereket rejtő bőrönd átvilágításakor készült képek bejárták a nemzetközi sajtót.


Az ügyészség eredetileg hároméves börtönbüntetést kért a gyerek apjára, míg a védelem teljes felmentésért folyamodott.

A keddi bírósági tárgyaláson meghallgatták a kisfiút és az édesapját, aki itt is elismerte: embercsempészeknek fizetett, hogy átjuttassák a gyereket a határon, de arról fogalma sem volt, hogy egy bőröndbe fogják zárni.


A vádnak és a védelemnek a vallomásokat követően sikerül megegyeznie, így a férfi nem kerül börtönbe, a kiszabott pénzbüntetésből pedig csak 92 eurót (28 ezer forint) kell fizetnie, mivel levonják belőle azt az egy hónapot, amíg előzetes letartóztatásban volt 2015-ben.

A kisfiú szülei már évek óta egy spanyol szigeten, Fuerteventurán éltek, és szerették volna hivatalosan Európába hozni Elefántcsontpartról a gyereket, akire ott rokonok vigyáztak.

Hiába kérelmezték hivatalosan, nem kapták meg ehhez az engedélyt, mivel a jövedelmük kevesebb volt, mint amit a jogszabály előír. Az apa akkor egy mosodában dolgozott és 1250 eurót (383 ezer forint) keresett havonta.

Ezután választották az illegális megoldást, embercsempészeknek fizettek, akik azt ígérték, hogy eljuttatják a gyereket Spanyolországba. Azonban a tarajali határátkelőnél a spanyol hatóságok megtalálták a rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatott gyereket.

A fiatal nőt, akinél a bőrönd volt, őrizetbe vették. Egy évig előzetes letartóztatásban volt, majd szabadon engedték, azóta nincs nyoma, noha vele szemben is eljárás zajlik.

A kisfiú az eset után tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban, és visszakerült családjához.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Úttalan utakon

  A nap képe: Úttalan utakon

  A lengyel Jack Skopinski által tervezett elektromos “off-road” kerekesszék lehetővé teszi a fogyatékkal élők számára, hogy az egyeletlenebb, murvás útszakaszokat, dombokat is simán leküzdje.

 • Szakítani akart, megrendezte saját halálát

  Szakítani akart, megrendezte saját halálát

  Egy kínai nő igen morbid módon próbálta párja tudomására hozni, hogy szakít vele. Ahelyett, hogy kerek perec közölte volna, hogy vége kapcsolatuknak, inkább megrendezte saját halálát.

 • Török terrorista gyilkolt Utrechtben

  Török terrorista gyilkolt Utrechtben

  Lövöldözés történt hétfő délelőtt a hollandiai Utrecht városában egy villamoson, amely következtében három ember életét vesztette, többen pedig megsebesültek.