EUR: 318,32 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Egyéb Nagykanizsa

Bőven adott feladatot a hó

Megmutatta igazi arcát a tél a múlt héten Zalában is. A havas napokon sorra érkeztek a bejelentések balesetekről, elakadt kamionokról, árokba csúszott autókról, és voltak olyan települések, ahol nem volt áram. A rendőrök emberéletet is mentettek.

Kanizsa dacolt a téllel: a Netta-Pannónia Kft. ugyanis már a havazás kezdete előtt sózni kezdte az utakat, így később könnyebb volt azokat takarítani, így a főbb szakaszok folyamatosan jól járhatók voltak. A sztrádán, néhány kilométerre a várostól viszont keresztbe fordult az úttesten egy gépkocsikat szállító kamion, amely egy ideig teljesen megbénította az M7-es Letenye felé tartó oldalán a közlekedést. A műszaki mentést a kanizsai tűzoltók végezték el.


Néhány napig szinte mindenki kezében lapát volt a városban (Fotó: Gergely Szilárd)

A katasztrófavédelem munkatársai egyébként sem unatkoztak ezekben a napokban, az ügyeletre folyamatosan érkeztek a segélyhívások. Leggyakrabban a havas-csúszós dombokon elakadt kamionokhoz kellett az egységeknek vonulniuk, de bőven adott feladatot az árokba csúszott autók kimentése is. Mint Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, volt olyan pillanat, amikor Bak külterületén, a 75-ös számú főúton hat kamion várt egyszerre arra, hogy a tűzoltóautók felhúzzák az emelkedőn, s így folytathassák útjukat.

A hó súlyától kidőlt fák is okoztak gondot, emiatt a megye több helyszínén is szükség volt tűzoltói beavatkozásra. Lentiben egy házra dőlt fa, amely leszakította a telefonvezetéket is. Máshol villanyvezetékek sérültek meg hasonló ok miatt, ezért Zala és Vas kéttucatnyi településén összesen csaknem hétezer háztartásban nem volt áram. Varga Ivett, az E.On szóvivője úgy fogalmazott, a szakemberek munkáját nehezítette, hogy sok helyen erősen felázott, erdős talajon dolgoztak, ahhoz pedig, hogy a vezetékhez egyáltalán hozzáférjenek, gyakran 20-25 méter magas fákat kellett eltávolítaniuk.


A rendőrök pedig emberéletet mentettek a télben. A megyei főkapitányság arról számolt be, hogy az egyenruhások Lentiben, a Kossuth úti járdán, a hóban fekve találtak rá egy pizsamában, magatehetetlen állapotban fekvő, 82 éves asszonyra, aki majdnem kihűlt. A járőrök értesítették a mentőket, s a segítség megérkezéséig a szolgálati kocsi hátsó ülésére fektették a nőt, hogy állapota ne súlyosbodjon. A mentők kórházba vitték az életveszélyes állapotban lévő idős asszonyt.

Kapcsolódó Cikkek