EUR: 323,02 Ft
CHF: 286,45 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb Debrecen

Bronzba öntik Klebelsberget

Már áll Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter szobra – igaz,  most még mint életnagyságú agyagmodell Juha Richárd szobrászművész józsai műtermében. Az alkotás várhatóan áprilisban nyeri el végleges, bronzba öntött formáját.

A Debreceni Egyetem rektori vezetése 2017-ben döntött arról, hogy az egykori névadó, Tisza István mellett Klebelsberg Kunó szobra is díszítse az egyetem előtti teret. Maradandó emléket állítva ezzel az egykori miniszternek, aki annyit tett a debreceni egyetemért és a magyar oktatás fejlesztéséért.


Juha Richárd az agyagmodell részletein dolgozik
Fotó: unideb.hu

 

A tervpályázatot a legmagasabb szavazati aránnyal Juha Richárd szobrászművész nyerte. – A benyújtott makett 1:10 léptékű volt, a nagy agyagmodell pedig – amely 70 százalékban már elkészült – életnagyságú – mondta az unideb.hu portálnak Juha Richárd. A művész elárulta: hatalmas mennyiségű archív anyag áttekintése után alakult ki az az elképzelés, ami alapján a terv végleges formát öntött. A munka azonban még korántsem ért véget: jelenleg az agyagmodell részleteinek kidolgozása tart. Február végén ismét szakértő zsűri bírálja el az alkotást, amiről ezután készülhet el a bronzöntéshez szükséges negatív. Addig is a kőtalapzaton dolgoznak, majd áprilisban, az öntés után a kész mű cizellálása következik. Ezt követően kap patinát a szobor, amelyet a tervek szerint májusban, ünnepélyes keretek között avatnak fel a Debreceni Egyetem főépülete előtti téren.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.