EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Debrecen

Bronzba öntik Klebelsberget

Már áll Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter szobra – igaz,  most még mint életnagyságú agyagmodell Juha Richárd szobrászművész józsai műtermében. Az alkotás várhatóan áprilisban nyeri el végleges, bronzba öntött formáját.

A Debreceni Egyetem rektori vezetése 2017-ben döntött arról, hogy az egykori névadó, Tisza István mellett Klebelsberg Kunó szobra is díszítse az egyetem előtti teret. Maradandó emléket állítva ezzel az egykori miniszternek, aki annyit tett a debreceni egyetemért és a magyar oktatás fejlesztéséért.


Juha Richárd az agyagmodell részletein dolgozik
Fotó: unideb.hu

 

A tervpályázatot a legmagasabb szavazati aránnyal Juha Richárd szobrászművész nyerte. – A benyújtott makett 1:10 léptékű volt, a nagy agyagmodell pedig – amely 70 százalékban már elkészült – életnagyságú – mondta az unideb.hu portálnak Juha Richárd. A művész elárulta: hatalmas mennyiségű archív anyag áttekintése után alakult ki az az elképzelés, ami alapján a terv végleges formát öntött. A munka azonban még korántsem ért véget: jelenleg az agyagmodell részleteinek kidolgozása tart. Február végén ismét szakértő zsűri bírálja el az alkotást, amiről ezután készülhet el a bronzöntéshez szükséges negatív. Addig is a kőtalapzaton dolgoznak, majd áprilisban, az öntés után a kész mű cizellálása következik. Ezt követően kap patinát a szobor, amelyet a tervek szerint májusban, ünnepélyes keretek között avatnak fel a Debreceni Egyetem főépülete előtti téren.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.