EUR: 317,67 Ft
CHF: 270,54 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Budapest, a sétára hívó város

Végre, végre! Kaptam egy olyan invitálást, amely igazán testhez álló. Ne legyen Sétáló Botond a nevem, ha nem megyek el. Mire is? Erre: „Idegenvezetők Világnapja 2018. Fedezze fel a kultúra, a gasztronómia és a kiemelkedő sportesemények fővárosát, Budapestet!”

„A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a budapesti idegenvezetők 2018. február 22–25. között szervezik meg fővárosunkban az Idegenvezetők Világnapját. A rendezvény társszervezői a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK), illetve a Bevásárló- és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM). Az esemény keretében több napon keresztül budapesti idegenvezetők mutatják be az érdeklődők számára a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit. A rendezvény felkért fővédnöke: Tarlós István, főpolgármester.


Budapest látképe. Érdemes közelről is megnézni Fotó: Csudai Sándor

Február 22. és 25. között mindennap gyalogos túrák, tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások indulnak a város különböző pontjain. A programok nagy része térítésmentesen látogatható, de van néhány, amelyen csekély összegű díj befizetésével lehet részt venni. A programokra előzetesen regisztrálni kell. Az elmúlt évben több mint 100 sétát szerveztünk, idén is hasonló mennyiséggel várjuk a látogatókat. 

A vasárnapi (február 25.) központi események helyszíne a Bálna Budapest lesz. Innen indulnak térítésmentesen a városnéző autóbuszok, valamint a kerekesszékkel közlekedők számára szervezett, speciális autóbuszos túrák. A Bálnában turisztikai és budapesti kulturális intézmények mutatkoznak be. Lesz hajós városnézés is, amihez a járműveket a Silverline biztosítja, így a hajók indulási helyszíne az Erzsébet híd lábánál lévő 11. kikötő lesz. Külön járatként indul villamos a 2-es, valamint a 6-os villamos vonalán. Minden járműre lesz előzetes regisztráció, de az esetleg szabadon maradó helyekre a helyszínen is lehet jelentkezni.”


Mert olyan jó időnként nem a földet bambulni gyaloglás-rohanás közben, hanem tematikusan megnézni egy-egy városrész épített örökségét, szakavatott vezetőtől hallgatni kulisszatitkokat, érdekességeket, megismerni a várost, ahol élünk, megismerni az ország fővárosát, ha esetleg a lakcímkártyánkon más lakhely szerepel. A kezdeményezés már tavaly is üdvözlendő volt, de az igazi kalaplengetést az váltja ki, hogy megismétlődik, azaz: igény van rá.

Idén a sétálást (nomen est omen) választom. Jövőre a hajót. Aztán meg a buszt. Mert őszintén hiszem, hogy ez a kezdeményezés öles léptekkel indult el a hagyománnyá válás útján…

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Ez óriási!

  A nap képe: Ez óriási!

  Ázsiai elefánt (Elephas maximus) érkezett a Szegedi Vadasparkba, a fiatal bikákat az állatkert Angkort, a khmer templomvárost idéző elefántházának átadásán, május 27-én figyelhetik meg először a látogatók.

 • Saci néni lett az év tanára

  Saci néni lett az év tanára

  Interjút adott a Lokálnak az a budapesti pedagógus, aki a minap egy anyaországi és két külhoni kollégájával együtt kapta meg az Év tanára 2018 címet. A díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot.

 • Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma jár le az a határidő, amit magának szabott a Jobbik elnöki pozíciójáért induló harcban alulmaradt Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere arról dönt, hogy a párt tagja marad-e, vagy a mögötte állókkal más úton indul el.

 • Dübörög a lombikturizmus

  Dübörög a lombikturizmus

  Egyre több külföldi látogat hazánkba, hogy részt vegyen a magyarországi lombikprogramban. Beszámolóikból kiderül, hogy a hazai egészségügyet érő kritikák ellenére a magyarországi meddőségi kezelések, beültetések elvégzésének színvonala  kiemelkedő a közép-európai térségben.