2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Belföld

Buzizott és zsidózott a momentumos

– Utcakővel buzikat megdobálni picit durva, de ételmaradékkal rendben van – így nyilatkozott korábban egy internetes rádióban Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke, aki a műsor rendszeres szereplőjeként Izrael Állam létét is tagadta és az antiszemitizmus szükségességét hangsúlyozta. Nemes korábban nyíltan Jobbik-közeliként politizált, most 8. helyen áll a Momentum listáján.

Az már nem meglepő, hogy a cukiskodó Jobbik tagjairól hetente kerül elő valamilyen kellemetlen hangfelvétel, de most az „új erő”, a Momentum Mozgalom pécsi elnökének meglehetősen furcsán csengő szavaira bukkant rá az Origo. A 2010-ben készült hangfelvételen, a „Bétahullám” nevű internetes adásban Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke, a párt képviselőjelöltje hosszan kifejti, hogy a melegfelvonulás megdobálása belefér a szabad véleménynyilvánítás kereteibe. A most éppen liberálisként jeleskedő politikuspalánta azt kommentálta a műsorban, hogy szélsőségesek rátámadtak 2010-ben a Pride rendezvény résztvevőire.– Most nem azért, de ha a buzikat megdobálják kővel, na jó, utcakővel mondjuk picit durva, de azért ez nálam belefér a véleménynyilvánítás szabadságába… Pláne ha tojásról, záptojásról vagy vajsavval töltött tojásról van szó – fejtette ki véleményét Nemes, akinek új pártja most úgy kampányol: „Ez egy meghívó mindenkinek, hogy jöjjön el velünk a Pride-ra. Ez nekünk nem kérdés, ez nekünk alap. Mi abban nőttünk fel, hogy a szerelemnek nincs színe, nincs nemzetisége, nincs neme. Azért kell elmenni a felvonulásra, hogy ráirányítsuk a kormány figyelmét arra, hogy az, amit ők a családról gondolnak, idejétmúlt, múlt századi és kirekesztő” – fogalmazott korábban Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.Nemes egyik korabeli beszélgetőtársa az ismert radikálisként számon tartott Scheer-Komjáthy Ádám volt a műsorban, és Nemes Balázzsal ellentétben ő reagált az Origónak: „Azért van elegem a politikából, mert kétszínű, gerinctelen figurákkal van tele. Igen, a felvételen Nemes Balázs hallható, aki akkoriban ügybuzgó nemzeti radikális volt, és velem együtt a Bétahullám nevű podcast rádió és weblap szerkesztője. Ez az akkoriban megszűnt, Tomcat-féle Bombagyár folytatása volt. Azóta Balázsból arrogáns ifjúbaloldali lett, de ezért kár volt momentumossá válni, hisz a mostani Jobbikban is lehetne akár.”


Nemes a műsorban nem érte be a homoszexuálisok gyalázásával, közölte azt is, hogy „Izrael történelmileg nem létezik, ahogy Szlovákia se… Palesztina van, Izrael nincs és szevasz. Izraelt úgy hívjuk, hogy brit-palesztin mandátum”. Sőt, közölte: „Magyarországon nincs antiszemitizmus, de igény az lenne rá.”

A Momentumnál, úgy tűnik, ez belefér, hiszen azon túl, hogy Baranya megyében két kiugrott jobbikost is indít jelöltként a mérhetetlenül alacsony támogatottságú párt, a most előkerült hangfelvételre többek között csak annyival reagáltak: „Nemes Balázs pont a Momentum közössége miatt is távolodott el a szélsőségektől.”


Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.

 • Új műsorok indulnak az M5 csatornán októberben

  Új műsorok indulnak az M5 csatornán októberben

  Az Operaház felújításával, aktuális közéleti kérdésekkel és tudományos eredményekkel foglalkozó új műsorok indulnak az M5 kulturális csatornán októberben – mondta el Siklósi Beatrix csatornaigazgató az MTI-nek.

 • Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

  Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

  Katonai tiszteletadással, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 62.