EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Szeged

Csak első ránézésre szörnyű az egészségügy

Szétnéztünk a szegedi egészségügyi intézményekben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ott milyen állapotok uralkodnak.

Kívülről omladozó falak és vakolat, nem túl biztonságosan aládúcolt erkély, háborús időkre emlékeztető épületek – ez az, ami a gyanútlan pácienst fogadja, ha nekivág az egészségügy útvesztőjének Szegeden. A pozitív „csalódás” akkor jön, amikor valaki be is merészkedik a külsőleg zord intézményekbe.


Lehetne rosszabb is

A helyzet ugyanis belül sokkal megnyugtatóbb, mint ahogy kívülről látszik. Gyakorlatilag az összes olyan intézményt, ahol beteg lehet, egy cég a padlótól a plafonig felújított. Mi az SZTK-n kívül még a központosított bőrgyógyászatra látogattunk el, mert a nemibeteg-gondozó év eleji költözése révén ezt éreztük a legfrissebbnek. A bőrgyógyászati klinikát másfél éve, a gyermekbőrgyógyászati klinikával egy időben újították fel, állami támogatásból, de hogy pontosan mennyit költöttek rá, arra nem találni adatot. A karbantartást illetően viszont kihívásokkal küszködnek az egészségügyi intézmények – ez egyből látszik, ha valaki a „díszletek mögé” is benéz. Nem minden a szép csempe, ha szappanra, kéztörlőre vagy vécépapírra már nem futja.


Padlótól a plafonig felújították a szegedi egészségügyi intézményeket

Trendi, szinte már európai

A bőrgyógyászati klinika egyébként kifejezetten trendinek számít. A Korányi fasorra költözött intézményben a betegfelvétel külön, zárt szobában történik, ügyelve a betegek magánszférájára. – Folyamatosan költeni kell a karbantartásra, de erre nincs állandó keretünk. Sok pályázat van azonban, amelyből forráshoz tudunk jutni – magyarázza dr. Kemény Lajos professzor, tudományos és innovációs rektorhelyettes. Legutóbb az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére 600 millió forintos állami támogatást kapott az egyetem, amiből 120 milliót csak az épületekre fognak költeni. A maradékot eszközfejlesztésre és arra költik, hogy az egyetemet minden tekintetben XXI. századinak lehessen mondani.

Kapcsolódó Cikkek