EUR: 321,82 Ft
CHF: 280,63 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Tatabánya

Csaknem százmilliárd forint fejlesztésekre

91 milliárd forintból 16 nagyszabású fejlesztés valósul meg 2022-ig – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen Simon Róbert Balázst, a megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkárt látta vendégül a Városházán Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő.

Nagyszabású, a megyeszékhelyet élhetőbbé és gazdaságilag még stabilabbá tevő beruházások valósulnak meg Tatabányán a következő években a Modern Városok Program keretében – hangsúlyozták a politikusok. Magyarországon 23 megyei jogú város van. Az ország lakosságának több mint az ötöde, 2,3 millió ember él ezekben a városokban, és ezekben a nagyvárosokban dolgozik 4,2 millió munkavállalóból 1,2 millió fő. Továbbá itt tanul az egyetemisták, főiskolások 48 százaléka.


Bencsik János országgyűlési képviselő, Simon Róbert Balázs megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkár és Schmidt Csaba polgárnester

„Kimondhatjuk tehát, hogy Magyarország, ezen belül a vidék további fejlődésének kulcsa a megyei jogú városok fejlesztése” – jelentette ki Simon Róbert Balázs az országjáró körút első állomásán, Tatabányán. „Orbán Viktor miniszterelnök 2015 márciusában, Sopronban hirdette meg a Modern Városok Programot, amelynek keretében mind a 23 megyei jogú várossal fejlesztési megállapodást kötött a kormány. A program sikeres megvalósításában a kormány kiemelt partnerei az önkormányzatok, köztük Tatabánya önkormányzata.” Hozzátette, a program a 23 városra vonatkozóan több mint 250 projektet tartalmaz, a fejlesztések összértéke 3500 milliárd forint. Tatabányán 16 fejlesztés valósul meg, melyeknek a forrásigénye megközelíti a 91 milliárd forintot. A megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkár hangsúlyozta, a Modern Városok Program megvalósítása jó ütemben halad, eddig már több mint 600 milliárd forintot fizetett ki a kormány. A 250 projektből 60-ról már megszületett a kormánydöntés, további 75 projektről pedig a bizottsági döntés, és elindult a beruházás.

– A közel 91 milliárd forintos, 16 fejlesztést tartalmazó csomag révén olyan régóta várt, nagyszabású beruházásokat tudunk véghezvinni a következő években, amelyekre aligha találtunk volna forrást a város költségvetésében – hangsúlyozta Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere. A városvezető szerint a megyeszékhely újabb mérföldkőhöz érkezett a megállapodásnak köszönhetően, hiszen a benne foglaltak révén folytatódhat Tatabányán az elmúlt években elkezdődött lendületes növekedés. – 2010 februárjában 12 százalékos volt a munkanélküliség városunkban, ráadásul a szocialista kormányoknak köszönhetően jelentősen el is voltunk adósodva. Ma már büszkén kijelenthetjük, hogy az elmúlt hét esztendőben több mint 3000 új munkahelyet hoztunk létre, az ipari parkban letelepedett vállalatok folyamatosan fejlesztenek, bővítenek.


Az együttműködési megállapodás első gyümölcse már beérni látszik: összesen 42 új, könnyű fel- és leszállást biztosító alacsony padlós és klimatizált autóbusz szolgálja tavasztól a tatabányaiakat, amelyek közül 21 jármű már most is az utakat járja. Tavasszal a tervek szerint három nagy beruházás is elkezdődhet: újra régi pompájában tündökölhet a Tulipános Ház, míg a József Attila Megyei és Városi Könyvtár XXI. századi tudásközponttá, az Árpád Gimnázium pedig reálgimnáziummá alakul. Az összesen 4 milliárd forintos oktatásfejlesztési csomag részeként fejlesztik a szakképzést és műszaki felsőoktatási képzést is indítanak. Újból gyermekzsivajtól lesz hangos az egykori bányakórház is, melyben katolikus gimnáziumi oktatás indulhat meg a 3,5 milliárd forintos kormányzati forrásból – tette hozzá Bencsik János országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta: ezek a fejlesztések a város mellett a vidéknek, a megyeszékhely közvetlen környezetének is hasznosak. Folytatódhat a Szent Borbála Kórház fejlesztése is, újabb kórházi szárny építésével, 5,9 milliárd forintból. A Modern Városok Programnak köszönhetően új piaca és vásárcsarnoka, fedett uszodája, fiatalos és modern kollégiuma, multifunkcionális sportcsarnoka is lesz Tatabányának, illetve revitalizálják a Bánhidai Erőmű területét is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.