2018. október 24., szerda
Salamon

Belföld

Családban élni jó!

A magyar családok iránti tisztelet jeleként 2018-ra Magyarország kormánya meghirdette a családok évét. De mit is jelent mindez? Még több megbecsülést és figyelmet, illetve újabb támogatásokat, kedvezményeket.

Adókedvezmény

A családi adókedvezmény olyan támogatás, amelyet minden munkavállaló szülő közvetlenül érzékel a pénztárcáján. A kétgyermekes családoknál ez 2016-tól folyamatosan emelkedik. 2011-es bevezetésekor még az egygyermekesekével azonos mértékű, 10 ezer forint volt havonta, idén már 17 ezer 500, jövőre pedig eléri az eredeti összeg dupláját, a 20 ezer forintot.


Otthonteremtés

Egyszerűsödött a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylése. Mivel is?

A hatósági eljárások – például a hitelintézet elutasító döntése elleni jogorvoslat a járási hivatalnál vagy a méltányossági kérelem elbírálása – után nem kell eljárási illetéket fizetni 2018-tól. Továbbá az eddig kötelezően bemutatni rendelt tulajdonilap-másolatot a hitelintézet is díjmentesen lekérheti, így az ügyfélnek nem kell megfizetnie az ehhez kapcsolódó ügyintézési díjat.


Harmadik vagy további gyermek vállalása esetén ez évtől egy-egy millió forintot elengednek a családok lakáshitel-tartozásából.

És itt még nincs vége az otthonteremtési támogatásoknak. Az új lakás építése vagy vásárlása után fizetendő vagyonszerzési illetékhez kapcsolódó kedvezményt a csok-ot igénylő gyermekes családok kedvezőbb feltételekkel érvényesíthetik, nő az érintetek köre. A 15 millió forintig terjedő visszterhes vagyonszerzésiilleték-mentesség, illetve -kedvezmény értékhatárába – ami 30 millió forint – beleszámít az igénybe vett csok összege is, vagyis annyival drágább ingatlanra is igénybe vehetik a kedvezményt a „csok-os” családok.

 

Egyre könnyebb a lakáshoz jutás

2015. július 1-jétől a korábbi „szocpol kedvezményt” felváltotta a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amely már az egygyermekes családok számára, továbbá használt lakás vásárlására vagy meglévő lakás bővítésére is igényelhetővé vált. 2016. január 1-jétől még kedvezőbbé tették a feltételeit: jelentősen emelkedtek a kedvezményösszegek (pl. bevezették a nagycsaládosok 10 milliós támogatását új lakás vásárlásához vagy építéséhez) és egyszerűsödtek a jogosultsági feltételek is.

További kedvezményként2016. január 1-jétől bevezetésre került új ingatlan építése esetén az építési költségek után igénybe vehető áfa-visszatérítés lehetősége 5 millió forintig, vásárlás esetén az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs alkalmazása, illetve a három- vagy többgyermekesek számára felvehető 10 millió forint összegű kedvezményes (3 százalék) kamatozású hitel.

Harmadára csökkentették a nagycsaládosok kamattámogatott kölcsönéhez kapcsolódó közjegyzői díjakat, tovább könnyítve az otthonteremtést.  Az érintettek legfeljebb 10 millió forint értékben kedvezményes 3 százalékos kamatozású lakáscélú hitelt igényelhetnek otthonteremtési céljaik megvalósításához, a hitel- és a hozzá kapcsolódó jelzálogszerződés közjegyzői okiratba foglalása azonban jelentős, százezres nagyságrendű díj megfizetésével jár. Ezért 2018. január 1-jétől ezeknek a családoknak kedvezményes közjegyzői díjszabás lépett érvénybe, melynek köszönhetően több tízezer forinttal, a harmadára csökkent a megfizetendő összeg.

Jobban járnak

Szó szerint jobban járnak a fizetős utakon ezután a nagycsaládosok. A D2-es autópálya-matrica – amelyet 8 vagy több személyes személygépkocsi után kell vásárolni – díja felére csökken már 3 gyermek után is.

Jöhet a második!

A meddő pároknak segítséget nyújtó, társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát úgy bővítik, hogy ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy további alkalommal támogatja a beavatkozást az állam. Emellett az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90-re nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig az orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

 

Tématámogatás. Készült a Családbarát Ország Nonprofit Kft. megbízásából.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Azzal, hogy megpróbálta hírbe hozni a miniszterelnököt, Demeter Márta a honvédelmi bizottság alelnöke bizalmas adatokat hozott nyilvánosságra, ezért Németh Szilárd honvédelmi államtitkár felszólította az LMP-t: hívja vissza képviselőjét a bizottságból.

  • Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumnál mondott beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.