2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb II.kerület

Családi Központ is lesz a felújított Budai Irgalmasrendi Kórházban

A Budai Irgalmasrendi Kórház a XXI. század igényeihez igazodó, korszerű intézmény lesz, miután befejeződik az intézmény főépületének teljes megújítása és két új épületszárny építése. A  várhatóan jövő tavaszra elkészülő beruházás 21 milliárd forintos költségéhez a kormány 12,9 milliárd forinttal járul hozzá, a fennmaradó 8 milliárdos összeget a kórház saját forrásból tudja fedezni. Az intézmény Családi Központot is működtet majd.

Varga Mihály miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője kifejtette, a rend elhivatottságának megfelelően olyan új egységek létrehozását is tervezik, mint például a keresztény szellemiségű Családi Központ.


– Ez magában foglalja a nőgyógyászati-andrológiai-családtervezési központot és a szülészeti és újszülöttosztályt. Előbbi az irgalmasrendi kórházban, utóbbi pedig a Bethesda Kórházban működik majd. A keresztény családi centrumra is további 1,4 milliárd forintot ad a kormány a központi költségvetésből.

Kozma Imre atya úgy fogalmazott, ha meg akarnak felelni a kor kihívásainak, akkor lépni kell. A Betegápoló Irgalmasrend vezetője emlékeztetett, hogy ez már a sokadik újrakezdése a rend által működtetett intézménynek. Hozzátette, a Budai Irgalmasrendi Kórház adósság nélkül működik, és köszönetet mondott a kormánynak a segítségért a kórház megújításához.


Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere kifejtette, a Budai Irgalmasrendi Kórház Frankel Leó úti épülettömbjének megújítása és bővítése a kerület életében is fontos momentum.

–  A kórház megnyitása óta eltelt több mint 200 év. Az épületet 1903-ban újraépíttették, az akkori Land Strasse, azaz Országút, amiről a II. kerületnek ez a városrésze is kapta a nevét, a mai Frankel Leó út, ahol az Irgalmasrendi Kórház is fekszik, mára talán az „egészség főutcája” elnevezést is kiérdemelné.

– Ebben az utcában, a Frankel Leó út és az Árpád fejedelem út között található a Császár-Komjádi Uszoda is, a Szent Lukács Gyógyfürdő, az Irgalmasok Veli Bej Fürdője, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) is, és most az Irgalmasrendi Kórház fejlesztésével a Frankel Leó út a II. kerületben a gyógyulás, a gyógyítás egyik központi helyszíne lesz.

Láng Zsolt hozzátette, az Irgalmasrendi Kórház 33 egészségügyi területen nyújt járóbeteg-rendelést, az intézményben évente 270 ezer beteg fordul meg, fekvőbetegei száma eléri a 17 ezret. Az Irgalmasrendi Kórház dolgozói létszáma 880 fő, 33-féle járóbeteg-szakrendelésen 270 ezer főt, 23 fekvő osztályon 17 ezer fekvőbeteget látnak el évente. A kórház minden részlegével részt vesz a II. kerületi ellátásban.

 

Magyarországon 1650 és 1834 között 14 városban létesített a Betegápoló Irgalmasrend kolostort, kórházat vagy gyógyszertárat. Ezek közül a legnagyobb a budai épületegyüttes volt. Talán kevesen tudják, de létrejöttét a kor egyik legnagyobb mecénása, Marczibányi István földbirtokos, megyei alispán, a tudomány és művészetek hazai támogatója tette lehetővé. 1806-ban a budai Császár fürdőt a közelében lévő házakkal együtt az Irgalmasrend számára megvette, emellett alapítványt hozott létre. A kétemeletes épületben a kórház 1815-ben nyílt meg. Az irgalmasok első kórháza egyben Buda első igazi kórháza is lett.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.