2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Ózd

Csodákra képes mérges gázok

Hazánkban mintegy hétszázezer embert érintenek érszűkülettel kapcsolatos betegségek, amelyek jelentős része végtagcsonkolással végződik. Mátraderecske gázfürdője sok beteget megmentett már ettől a drasztikus beavatkozástól.

A mofetta gázok jótékony hatásáról már a római korban is születtek feljegyzések, ám az orvostársadalom nem igazán reklámozza ezt a lehetőséget. Tudósítónk érsebészeti központokat keresett meg, ahol ismert szakorvosok ismerték be, hogy nem ismerik a mofetta hatásmechanizmusát, pedig a történelmi Magyarország területén, Erdélyben évszázadok óta több is működik.


Az első kísérleti gázfürdő 1995-ben épült a községben, azt követően, hogy 1992-ben intenzív gázfeláramlás történt a területen. Ekkor a település lakosságának elköltöztetése is szóba került. A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy vulkáni utóműködés hozadékáról van szó, aminek összetétele hasonlít a Hargitán és Kovásznán ismert mofettáéra. A kigőzölgés 86,16 százalék szén-dioxid mellett radont, metánt, oxigént és nitrogént tartalmaz. Ez az összetétel 1999-ben megkapta a gyógygáz minősítést. Az egyre növekvő érdeklődés miatt 2001 és 2004 között új, modern épület épült meg, amely 2006 óta a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő nevet viseli. A kezeléseket már az OEP is támogatja.

Az ország minden részéből érkeznek betegek a faluba. A komplexumot tervező intézményvezető, Szőnyiné Tóth Zsuzsanna megkeresésünkre elmondta: két medencében zajlanak a kezelések, amelyeken csak előzetes orvosi vizsgálat után vehet részt a beteg. Egy kúra 15 kezelésből áll, esetenként 25 perces szárazfürdőzéssel.


A kétszer 14 fő befogadására tervezett medencékbe természetes úton, derékmagasságig áramlik a színtelen, szagtalan, de mérgező gáz. A felesleget a medencék közepén lévő elszívó a szabadba vezeti. A balesetek elkerülésére kötelező a biztonsági öv használata.

Fotó: Lokál
Hazánkban egyedülálló összetételű gáz a mátraderecskei mofetta

Évente mintegy 5500 beteget kezelnek a mofettában, és többen csodás gyógyulásról számoltak be. A „kirakatnéző betegségként” is ismert érszűkület megnehezíti a járást, és lábgörcsöket idéz elő. Ezek a tünetek szűnnek meg a kúra után, amelyet félévente javasolt megismételni. Találkoztunk olyan emberrel, akinek az egyik lábát csonkolták, majd tudomást szerzett a mofettáról, ami megmentette a másik lábát.  A gázfürdő csökkenti a Buerger-kór és a Raynaud-szindróma tüneteit, de gyógyítja a lábszárfekélyt, a diabéteszt és a progresszív szisztémás szklerózist is. Optimalizálja a vérnyomást és erősíti az immunrendszert.

Fotó: Lokál
Ahol a mérges gáz gyógyulást hoz

A száraz gyógyfürdőbe reumatológus, érsebész, diabetológus vagy angiológus szakorvos írhat beutalót. Hogy mennyire népbetegség az érszűkület, azt a B.-A.-Z. Megyei Kórházból kapott adatok támasztják alá. A miskolci érsebészeti osztályon évente mintegy 1300 érműtétet végeznek, amelyekből átlagosan 230 végződik amputálással.

Mátraderecske a mofetta mellett 38 fokos termálvízzel és kiváló levegővel is rendelkezik, így a közelmúltban a falut gyógyhellyé nyilvánították. Jelenleg a gyógyvizes strand nem működik, de modernizálásának tervein már dolgoznak. Forgó Gábor polgármester mindent megtesz, hogy újra megnyíljon a Kincses Fürdő, és újak jöjjenek létre a községben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.