EUR: 318,16 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Egyéb Ózd

Csodákra képes mérges gázok

Hazánkban mintegy hétszázezer embert érintenek érszűkülettel kapcsolatos betegségek, amelyek jelentős része végtagcsonkolással végződik. Mátraderecske gázfürdője sok beteget megmentett már ettől a drasztikus beavatkozástól.

A mofetta gázok jótékony hatásáról már a római korban is születtek feljegyzések, ám az orvostársadalom nem igazán reklámozza ezt a lehetőséget. Tudósítónk érsebészeti központokat keresett meg, ahol ismert szakorvosok ismerték be, hogy nem ismerik a mofetta hatásmechanizmusát, pedig a történelmi Magyarország területén, Erdélyben évszázadok óta több is működik.


Az első kísérleti gázfürdő 1995-ben épült a községben, azt követően, hogy 1992-ben intenzív gázfeláramlás történt a területen. Ekkor a település lakosságának elköltöztetése is szóba került. A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy vulkáni utóműködés hozadékáról van szó, aminek összetétele hasonlít a Hargitán és Kovásznán ismert mofettáéra. A kigőzölgés 86,16 százalék szén-dioxid mellett radont, metánt, oxigént és nitrogént tartalmaz. Ez az összetétel 1999-ben megkapta a gyógygáz minősítést. Az egyre növekvő érdeklődés miatt 2001 és 2004 között új, modern épület épült meg, amely 2006 óta a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő nevet viseli. A kezeléseket már az OEP is támogatja.

Az ország minden részéből érkeznek betegek a faluba. A komplexumot tervező intézményvezető, Szőnyiné Tóth Zsuzsanna megkeresésünkre elmondta: két medencében zajlanak a kezelések, amelyeken csak előzetes orvosi vizsgálat után vehet részt a beteg. Egy kúra 15 kezelésből áll, esetenként 25 perces szárazfürdőzéssel.


A kétszer 14 fő befogadására tervezett medencékbe természetes úton, derékmagasságig áramlik a színtelen, szagtalan, de mérgező gáz. A felesleget a medencék közepén lévő elszívó a szabadba vezeti. A balesetek elkerülésére kötelező a biztonsági öv használata.

Fotó: Lokál
Hazánkban egyedülálló összetételű gáz a mátraderecskei mofetta

Évente mintegy 5500 beteget kezelnek a mofettában, és többen csodás gyógyulásról számoltak be. A „kirakatnéző betegségként” is ismert érszűkület megnehezíti a járást, és lábgörcsöket idéz elő. Ezek a tünetek szűnnek meg a kúra után, amelyet félévente javasolt megismételni. Találkoztunk olyan emberrel, akinek az egyik lábát csonkolták, majd tudomást szerzett a mofettáról, ami megmentette a másik lábát.  A gázfürdő csökkenti a Buerger-kór és a Raynaud-szindróma tüneteit, de gyógyítja a lábszárfekélyt, a diabéteszt és a progresszív szisztémás szklerózist is. Optimalizálja a vérnyomást és erősíti az immunrendszert.

Fotó: Lokál
Ahol a mérges gáz gyógyulást hoz

A száraz gyógyfürdőbe reumatológus, érsebész, diabetológus vagy angiológus szakorvos írhat beutalót. Hogy mennyire népbetegség az érszűkület, azt a B.-A.-Z. Megyei Kórházból kapott adatok támasztják alá. A miskolci érsebészeti osztályon évente mintegy 1300 érműtétet végeznek, amelyekből átlagosan 230 végződik amputálással.

Mátraderecske a mofetta mellett 38 fokos termálvízzel és kiváló levegővel is rendelkezik, így a közelmúltban a falut gyógyhellyé nyilvánították. Jelenleg a gyógyvizes strand nem működik, de modernizálásának tervein már dolgoznak. Forgó Gábor polgármester mindent megtesz, hogy újra megnyíljon a Kincses Fürdő, és újak jöjjenek létre a községben.

Kapcsolódó Cikkek